Šéf Unie zoo odmítá po zkušenosti s konkurzem na ředitele ústecké zoo s městem dál spolupracovat

30. červen 2017

Novým ředitelem zoo v Ústí nad Labem bude od zítřka (1. 7.) dosavadní vedoucí provozního útvaru Roman Končel. Vybrala ho komise složená ze dvou radních, dvou úřednic magistrátu a tří ředitelů jiných zoologických zahrad. Většina zástupců města určila jako vítěze Končela, na rozdíl od zástupců Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Ti ho shodně dali až na třetí místo.

Vyplývá to z tabulky s pořadím, které členové komise přiřadili každému z uchazečů. Zveřejnil ji nezávislý zastupitel David Daduč.

„Přijde mi smutné, že vítězné pořadí určily spíš hlasy lidí z magistrátu a hlas odborníků, kteří mají asi pro své hodnocení jiná kritéria, přišel vniveč,“ konstatuje Daduč.

Šéf unie a zároveň člen výběrové komise Erich Kočner se s výsledkem konkurzu nemůže ztotožnit. Uvedl to v komentáři u zveřejněné hlasovací tabulky. Doplnil, že po této zkušenosti Unie českých a slovenských zoologických zahrad těžko poskytne městu Ústí nad Labem v podobných případech odbornou pomoc.

Ke způsobu hodnocení mluvčí města Karel Rouč uvedl: „Členové komise své hlasování zapisovali do individuálních tabulek, kterou každý podepsal. Z nich byla sestavena celková tabulka.“ Rouč doplnil, že každý člen komise má svůj názor a odpovědnost za vizi pro zoo. „Je jeho věcí, jak dokáže celkový výsledek respektovat a vyrovnat se s tím, že zvítězil jiný kandidát než ten, kterého prosazoval.“ K roli odborníků ve výběrových komisích mluvčí města uvedl, že hlas všech členů komise byl rovnocenný.

Spustit audio