Senát schválil výhody dárců krve a kostní dřeně, mohou si snížit daňový základ

21. červenec 2017

Dárci krve a kostní dřeně se dočkají vyššího daňového zvýhodnění. Senát hladce schválil novelu zákona o daních z příjmů z pera poslanců TOP 09 a Starostů, která umožní bezúplatným dárcům krve snížit si daňový základ o 3000 korun místo nynějších 2000 korun. Dárci kostní dřeně si budou moci odečíst od daňového základu 20 tisíc korun. Novelu zákona musí ještě podepsat prezident.

Poslanci ve svém návrhu argumentují tím, že dvoutisícová částka za odběr krve pochází z roku 1996, kdy byla průměrná mzda 9825 korun. Nyní už podle nich nepůsobí motivačně.

„Jde o částku symbolickou, která ale dárcům krve ukazuje, že si společnost jejich aktivity cení," uvedla dnes před senátory zástupkyně předkladatelů poslankyně Věra Kovářová (STAN, za TOP 09). Také senátor Vladimír Plaček uvedl, že změnu zákona vnímá jako ocenění dárců.

Vláda návrh již dříve podpořila. Ve sněmovně, která změnu daňového zákona schvalovala ve zrychleném režimu již v prvním čtení, pro návrh hlasovalo 104 ze 105 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. V Senátu dnes pro návrh hlasovalo 62 z přítomných 65 senátorů, proti nebyl žádný z nich.

Jde o druhý pokus skupiny poslanců toto zvýhodnění prosadit. Předchozí pokus předkladatelé v březnu stáhli. Důvodem bylo to, že tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) k němu chtěl předložit pozměňovací návrh na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů. Poslankyně Kovářová tehdy uvedla, že nechce dopustit, aby se kvůli novele strhla politická mela plná faulů a osobních útoků.

zdroj: ČTK
Spustit audio