Senátory v Ústeckém kraji byli zvoleni Linhart, Hamousová a Vosecký

18. říjen 2014

Zbyněk Linhart, kandidát za Starosty a nezávislé, získal křeslo senátora za Děčínsko. Ve druhém kole porazil dosavadního senátora Jaroslava Sykáčka z ČSSD.

Novou senátorkou za Lounsko se stane starostka Žatce Zdeňka Hamousová zvolená za hnutí ANO 2011. Voliči ji dali ve druhém kole přednost před současným senátorem a ministrem školství Marcelem Chládkem z ČSSD.

Hamousová by se v Senátu chtěla věnovat především vzdělávání a lidským právům. Usilovat chce ale znovu i o funkci starostky.

Na Českolipsku vyhrál Jiří Vosecký z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Svého protikandidáta Karla Kapouna z ČSSD porazil o 18,7 procenta hlasů. Vosecký je naopak rozhodnutý, že po osmnácti letech s funkcí starosty skončí.

Senátoři s mandátem od roku 2014 - Ústecký kraj

„Až bude ustavující zastupitelstvo, tak na post starosty budu navrhovat svého místostarostu. Člověk má omezenou kapacitu a pořádně je schopen dělat jednu funkci, a ne jako někteří sběrači funkcí, kteří jich mají pět šest, a pořád tvrdí, že to zvládají. Nezvládají. Prostě to za ně dělají jiní, anebo to šidí,“ má jasno Jiří Vosecký.

autoři: tsch , Iva Zítková
Spustit audio