Senioři v Mostě fotí netradiční kalendář, předvedou se v něm jako rebelové

3. listopad 2015

Netradiční kalendář se rozhodli nafotit obyvatelé Domova pro seniory v Mostě. Chtějí tím o sobě říct, že nepatří do starého železa. Naopak chtějí i v pokročilém věku, že mají smysl pro legraci a recesi a tak se nechali také nafotit. Kalendář bude volně v prodeji. Zatím ale není jasné, kde.

„Kdysi jsem jezdívala na motorce, takže já se cítila na té motorce báječně. Takovou jsem ještě nikdy neviděla, a to rozpažení, to jsem říkala: ,Pro Krista Pána…ʻ“ Dříve stačilo se roztáhnout takhle a teď jsme se musela rozpřáhnout úplně, ale byla to krása,“ vzpomíná na focení pro kalendář paní Jiřina Hasnerlová z domova pro seniory v Mostě.

Patřila mezi první, kdo souhlasil s nabídkou stát se modelem pro kalendář. V budoucím kalendáři sedí na motocyklu se širokými řídítky a je k tomu i patřičně oblečená.

„To kožený oblečení, co na to patří, helmičku s těma růžkama nahoře, byla jsem prý pěkná holka.“

„I my máme smysl pro humor a nepatříme do starého železa,“ vzkazují mostečtí senioři

Mostečtí senioři fotili kalendář

Proč vlastně netradiční kalendář v mosteckém domově pro seniory vzniká, to vysvětlila jeho ředitelka Pavla Radová.

„Nápad nafotit netradiční kalendář vznikl z potřeby ukázat, že se i senioři mohou bavit. Mají touhu poznávat nové věci, nemusí jen sedět doma a plést ponožky. No a proč nevyužít tu aktivitu, činorodost, humor seniorů, k propagačním účelům.“

Zájemců o focení bylo mezi seniory tolik, že ne všichni dostali možnost se na kalendáři podílet. Na výběr bylo několik témat a senioři si mohli vybrat to, které jim je nejbližší. Jaké fotky v kalendáři budou?

„Třeba seniorka na chopperu, v pozadí s motorkářským gangem. Nebo senior, který využívá cvičební stroje, které máme na zahradě našeho zařízení. Senior jak hraje kulečník a opravdu má rád kulečník, takže takové zajímavé situace, ale které nejsou nereálné,“ popisuje Pavla Radová.

Personál domova seniorů dobře věděl, které seniory oslovit a dát jim nabídku stát se modelem, doplňuje Marie Škrhová: „Jsem si vytipovala takový, který jdou do všeho, jsou hraví a optimističtí...“

Paní Jiřinu Hasnerlovou, která se stylizovala do drsné motorkářky, focení bavilo. A za všechny seniory vzkazuje: „Nejsme tak zabednění jenom v bytě a nekoukáme jen na tu televizi. Taky jdeme trochu do světa a vracíme se do toho mládí. Je to fajn, moc se nám to líbí.“

Netradiční kalendář mosteckých seniorů by měl být od ledna v prodeji.

autor: Jan Beneš
Spustit audio