Senioři v Ústí nad Labem přijdou o klub Elixír. Plán převodu pod Pečovatelskou službu padl

13. listopad 2015

Plán na převod činnosti klubu seniorů Elixír v Ústí nad Labem pod Pečovatelskou službu města padl. Sociálně-zdravotní komise rady města chce totiž vytvořit celkovou koncepci podobných klubů. S fungováním pod Pečovatelskou službou ale spolek Elixír počítal. Hrozí tak, že senioři tak od nového roku přijdou o své denní aktivity. Obává se toho i Míla Matoušková, která do Elixíru chodí dvakrát až třikrát týdně.

„V pondělí a ve středu máme cvičení na židlích a pak se těšíme, že si zase dáme kafíčko a popovídáme a naplánujeme si, kam půjdeme v sobotu nebo v neděli na procházku nebo někam. Neumíme si představit, že klub Elixír skončí. Máme z toho velký strach, je to velká deprese pro nás,“ shrnula paní Matoušková obavy návštěvníků klubu.

Sociálně-zdravotní komise radním doporučuje jiný způsob řešení než převod klubu pod Pečovatelskou službu - podle její předsedkyně Lenky Jaremové z UFO by měl vzniknout Městský klub seniorů.

„Měl by rozdělovat ty finance mezi všechny a měl by je zastřešovat. Nemyslíme si, že Pečovatelská služba by byla to pravé ořechové, aby jako profesionální sociální služba tohle měla na starosti. Jedná se o aktivní seniory, kteří by se měli aktivizovat svépomocí.“

Ředitelka Pečovatelské služby Ditta Hromádková je připravena převzít činnost Elixíru i na přechodnou dobu.

„Byla by to možnost zachování téhle služby, protože tady v Ústí nad Labem funguje jako jediná a ze dne na den nejde nahradit jinou službou. Pokud bychom to my převzali tak, jak to je i s paní Votrubcovou, která ty aktivity vymyslela. My jsme od města žádali 500.000. To proto, že jsme příspěvková organizace a musím mít člověka na pracovní poměr.“

Sociálně zdravotní komisi se ale nelíbilo, že by provoz klubu měl být o 200.000 dražší než dosud. A také místo - původní záměr byl, aby se senioři z Elixíru scházeli v bývalé restauraci Městských lázní. Ditta Hromádková by proto i nadále pro klub pronajímala stávající prostory na Bukově. Když ale nebude pod Pečovatelskou službou, sejdou se tam podle vedoucí klubu Květoslavy Votrubcové senioři naposledy v půlce prosince.

Senioři

„Potom potřebuji dát dohromady účetnictví. Musím vyúčtovat dotaci a musím ten klub do konce roku zlikvidovat. Vybavení klubu je neprodejné, je to vše velmi staré. Takže jediná možnost je objednat náklaďák, nakládací četu a odvézt to do sběrného dvora.“

Koncepci zastřešujícího Městského klubu seniorů by sociálně-zdravotní komise měla mít hotovou v březnu. To ale podle předsedkyně Jaremové neznamená, že by senioři i přes konec spolku přišli o denní aktivity, na jaké jsou v Elixíru zvyklí.

„Máme několik variant řešení. Do té doby my jim chceme poskytnout pomocnou ruku úplně jinou, ale to bych teď předbíhala, to ještě nechci prozrazovat,“ slibuje Jaremová. „Do měsíce dáme vědět, jak to město vyřeší,“ dodává náměstek primátorky Jiří Madar z UFO.

autor: hau
Spustit audio