Senioři z Mostu budou mít od ledna k dispozici speciální taxík

30. listopad 2017

Senioři v Mostě budou moci od ledna využívat taxík určený speciálně pro ně. Za 30 korun odveze penzisty ve věku 70 let a starší například k lékaři, do banky nebo na nákup.

Auto získalo město od Nadace Charty 77, jezdit s ním bude Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. V jiných městech, například v Liberci, kde už služba funguje, je o ni velký zájem. Senioři si proto budou muset jízdu taxíkem rezervovat dopředu.

Využití služby podléhá určitým podmínkám, popisuje ředitel dopravního podniku měst Mostu a Litvínova, Daniel Dunovský: „Bude to služba na objednávku – buď telefonicky, nebo přes email. Bude fungovat od 7 do 15 hodin. Je určena pro lidi z Mostu, Čepiroh, Vtelna a Rudolic, kteří jsou starší 70 let. Každý z cestujících bude muset souhlasit se zpracováním osobních údajů, abychom si ověřili jeho bydliště a věk.“

Na základě smlouvy mezi Nadací charty 77 a městem bude Most službu zvýhodněného seniorského taxi provozovat minimálně pět let. Pokud o ní bude skutečně velký zájem, zváží Most nákup dalšího vozidla.

Využít Taxík Maxík budou moci i tělesně postižení mladší sedmdesáti let. Do vozidla se vejde i invalidní vozík. Město spustí službu 2. ledna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio