Seniorka odkázala městu Jirkov přes milion korun a družstevní byt

15. červen 2017

Víc než jeden milion korun odkázala 89letá žena městu Jirkov. Nešlo přitom o rodačku – žena se do Jirkova přistěhovala v 80. letech minulého století. Nikdo neví, proč tak učinila. Kromě závěti nezanechala žádnou zprávu, jak by město mělo s penězi naložit. Radnice je chce využít například na opravu synagogy.

„Zůstal po ní družstevní byt a nějaké penzijní pojištění, které bylo ve výši jeden milion a devadesát tisíc korun,“ sčítá místostarostka Jirkova na Chomutovsku Dana Jurštaková z ODS, co Kateřina Szernovská odkázala městu.

Radnice o jejím záměru věděla, konkrétní plán, jak má s penězi naložit, ale neměla. „Když se tu byla ptát na to, jak to udělat, tak tuto otázku vůbec neřešila. Šlo jí víceméně o to, co udělat, aby peníze a její byt připadly městu,“ vysvětluje Jurštaková.

Protože neměla na místním hřbitově žádné předky, Jirkov jí nechal zhotovit pietní místo. „Uložili jsme ji a pochovali u nás v Jirkově. Byla zajištěna epitafní deska a hrobové místo bylo zaplaceno na 30 let dopředu,“ upřesňuje Karel Bernd ze sociálního odboru radnice v Jirkově.

Náhrobní deska ženy, která odkázala Jirkovu přes milion korun

Radnice se snažila pátrat i po tom, kde je uložena urna manžela Kateřiny Szernovské, který zemřel už před lety, bohužel bezúspěšně.

Město teď zvažuje, kam milion korun investovat. „Město má v plánu nové informační centrum, opravy zámku i synagogy. Teď zvažujeme, kterou tu akci z toho vybereme a co bude nést jméno paní, která nám tuto částku zanechala,“ dodává Jurštaková.

V minulosti se nestalo, aby Jirkovu někdo odkázal tak vysoký finanční dar. „Co jsme zjišťovali, tak v posledních 20 letech, co se týče finančních prostředků, se to nestalo. Možná nějaké drobné dary tady mohly být, ale nejsem si toho vědoma,“ říká místostarostka Jirkova z ODS Dana Jurštaková.

Podobný případ se stal v Žatci, kde manželé odkázali Ústeckému kraji cennou uměleckou sbírku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio