Šest let od úmrtí Václava Havla. „Stále vzpomínám,“ řekla manželka zesnulého prezidenta

18. prosinec 2017

První český prezident Václav Havel zemřel přesně před šesti lety. Lidé po celém Česku si toto smutné výročí v pondělí připomenou několika akcemi. Bude odhalena Lavička Ferdinanda Vaňka, v centru Prahy zazní Havlovy texty a uskuteční se také mše za Václava Havla. Politika a dramatika ale už tradičně připomenou i krátké a ohrnuté kalhoty.

Lavička Ferdinanda Vaňka, ústřední postavy mnoha Havlových divadelních her, bude stát před budovou Národní technické knihovny. Její odhalení plánuje Praha 6 na 15. hodinu.

Vaňka jako své stylizované alter ego poprvé použil Havel ve hře Audience roku 1975, od té doby ještě desetkrát. Právě záznam inscenace Audience lidé po odhalení lavičky uvidí v místnosti Vzdělávacího centra Národní technické knihovny.

„Jeho odkaz je důležitý“

Na Jungmannově náměstí v centru Prahy pak v 11 hodin začne akce Svíčka pro Václava Havla, kde se mohou lidé připojit ke kontinuálnímu čtení z jeho díla. Zúčastní se například socioložka Jiřina Šiklová, dokumentaristka Olga Sommerová nebo herec Jan Potměšil. Na akci pak naváže mše v blízkém chrámu Panny Marie Sněžné.

Čtení z Havla v divadle Alfred ve dvoře se uskuteční počtvrté. Letos je plánováno od 16 do 21 hodin. Pořadatelé zvou každého, kdo bude mít chuť si přečíst nebo jen poslechnout z některého Havlova textu pasáž, kterou má rád či ji považuje za důležitou.

Fotka, na které je Václav Havel z profilu podobný Bradu Pittovi

V Knihovně Václava Havla bude od 19 hodin představena edice osmi Havlových divadelních her.

Havla si mohou lidé připomenout také tím, že budou mít krátké či ohrnuté kalhoty. Při své první prezidentské inauguraci měl Havel nápadně krátké nohavice. Organizátoři, kteří k zapojení vyzývají tradičně na sociálních sítích, chtějí tak na hlavu státu vzpomínat s humorem.

Svíčky a květiny se během dne objevují také na náměstí Václava Havla u pražského Národního divadla, kde je umístěno srdce a nad ním nápis Václav Havel.

„Stále vzpomínám. A myslím, že ten odkaz je důležitý nejenom pro mě, ale pro všechny,“ řekla manželka zesnulého prezidenta Dagmar Havlová, která přišla k Národnímu divadla položit květiny.

Život a úmrtí Václava Havla

Jeho život se skládal, jak sám říkal, z podezřele velkého množství paradoxů. V divadle začínal jako kulisák, nakonec ale jeho hry pronikly až na světová jeviště. A jako politik během roku 1989 došel z vězeňské cely až na Pražský hrad.

Václav Havel se narodil 5. října 1936 v Praze jako starší ze dvou synů stavebního podnikatele Václava Miloše Havla, který spoluvlastnil mimo jiné pražský palác Lucerna a terasy na Barrandově.

Do literárního života vstoupil jako devatenáctiletý, když poprvé publikoval v časopise Květen. O čtyři roky později napsal svou první jednoaktovku Rodinný večer, která se ale premiéry dočkala až po čtyřech dekádách.

Václav Havel na demonstraci

Začátkem šedesátých let pak začal jako kulisák pracovat v Divadle Na zábradlí, kde se časem vypracoval na dramaturga a také autorsky spolupracoval na několika představeních. Jako první Havlova hra se na jeviště dostala v prosinci 1963 Zahradní slavnost.

Před rokem 1989 byl Havel hlavním symbolem protikomunistické opozice, pád komunistického režimu ho vynesl až na Pražský hrad, kde setrval více než 12 let.

Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem.

Jako prezident vždy vyvolával silné emoce. Zatímco ve světě jej většinou obdivují, názory na jeho působení v domácí politice se různí. Václav Havel zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku.

autoři: ČTK , red
Spustit audio