Sever Čech zasáhl mráz, hned tak ho ale nepustí

25. únor 2018

Sever Čech se dnes probudil do dalšího mrazivého rána. Teploty na některých místech klesly až k minus17 stupňům Celsia. V Jizerkách i pod 22 stupňů. V Ústeckém bylo o něco tepleji než v sousedním Libereckém. Uvádí to portál Českého hydrometeorologického ústavu. V Ústí nad Labem Kočkově pak hlásili v deset hodin meteorologové minus devět stupňů, ale v noci má klesat v regionu teplota až k minus dvanácti.

Teploty minus 22 stupňů naměřili meteorologové v Jizerských horách na Smědavě a na rašeliništi na Jizerce. Silnice jsou s opatrností v Libereckém sjízdné, při tak silných mrazech ale ztrácí sůl účinnost. Většinou jsou ale hlavní komunikace na severu Čech holé a vymrzlé. V Ústeckém kraji jsou silnice nižších tříd hlavně bez sněhu. V oblasti hor v Libereckém kraji musí ale motoristé po sobotním sněžení počítat se slabou vrstvou nového ujetého sněhu.

I přes den se podle meteorologů udrží teploty na severu Čech pod bodem mrazu, maximálně vystoupají k minus třem stupňům, na horách bude kolem minus deseti. "V neděli vystoupí teploty jen na -8 až -4 °C, v pondělí (26. 2.) na -9 až -5 °C, v dalších dnech na -10 až -6 °C,“ uvádí ve výstraze, kterou vydal už v sobotu, Český hydrometeorologický ústav.A lépe nemá být ani v dalších dnech. Už ze zítřka, tedy z pondělí na úterý, by i v Ústeckém kraji měly klesat teploty k minus sedmnácti stupňům.

autor: Redakce ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio