Severní Čechy: 1,6 miliardy korun mají stát opatření na zajištění pitné vody v období sucha

21. únor 2018

Jak zajistit pitnou vodu v období sucha? Tím se zabývá studie, kterou zveřejnilo ministerstvo životního prostředí. V severních Čechách navrhuje opatření za zhruba 1,6 miliardy korun. Mají se například stavět nové vodovody.

V Ústeckém kraji je dnes víc než 97 procent obyvatel napojených na veřejné vodovody. V roce 2015 a 2016 mělo podle ministerstva problémy s dodávkami pitné vody 49 obcí v kraji. Problém je podle studie například s vodou, kterou berou vodohospodáři z potoků a řek a následně ji upravují na pitnou.

Dokument také navrhuje například napojit oblast kolem Podbořan a Žatce na Lounsku na vodní nádrž Přísečnice na Chomutovsku a zlepšit tak zásobování této oblasti.

Liberecký kraj ohrožuje sucho víc než Ústecký

V Libereckém kraji je situace oproti kraji Ústeckému o něco vážnější. S problémy se zásobováním pitnou vodou v důsledku sucha v letech 2015 a 2016 potýkalo 56 obcí. Zásobování pitnou vodou na Frýdlantsku navíc ohrožuje i další těžba v polském uhelném lomu Turow. Ministerstvo proto navrhuje propojení vodárenských řadů a výstavbu dalších čerpacích stanic a vodních děl. Celkem mají tato opatření v celém kraji vyjít podle ministerské koncepce na víc než 1,3 miliardy korun.

Aktuálně je celá koncepce v procesu posouzení vlivu na životní prostředí. Veřejnost tak může k dokumentu podávat svoje připomínky. Ty můžou zasílat přímo na ministerstvo životního prostředí do 6. března.

autor: tsch
Spustit audio