Severočeský underground, výslechy StB. Ústecké muzeum přibližuje život v 70. a 80. letech

30. září 2016

Jaký byl underground v Ústeckém kraji? To se dozvíte na nové výstavě v muzeu města Ústí nad Labem. Je to součást Festivalu Sudety 2016, který pořádá Ústecká kulturní platforma. Do velké míry expozici připravili právě takzvané máničky. Výstava představuje nejen undergroundovou hudbu a vývoj punkových kapel jako například Šanov I, Do řady!, ale i život v době socialismu 70. a 80. let.


Nová expozice ústeckého muzea ukazuje návštěvníkům, jak vypadal severočeský underground na tematických panelech – nechybějí fotografie ani výstřižky z novin. Výstava taky připomíná i život ekologa, chartisty a polistopadového ministra životního prostředí Ivana Dejmala, který se narodil v nedalekých Trmicích.

Výstava upozorňuje i na stinné stránky života v 70. a 80. letech socialistického Československa, například na předvolání a výslechy na StB kvůli rozšiřování petice Několik vět – k vidění jsou dokumenty o zabavení knih při hraniční kontrole nebo rozsudek dvou odsouzených mužů, kteří museli jít na rok a půl do vězení, protože v hospodě zpívali – v dokumentu se píše, že „znevažovali společnost, používali vulgární výrazy.“

Výstava, věnovaná undregroundu na severu Čech, bude v ústeckém muzeu až do konce roku.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.