Sídliště Kovářská ve Varnsdorfu: Lidé se tu snaží, jen se jim musí dát příležitost

27. červenec 2016

Tři měsíce sledovala agentura pro sociální začleňování sídliště Kovářská ve Varnsdorfu na Děčínsku. Na malém prostoru tam žije 800 lidí, převážně Romů. Byty jim soukromí vlastníci pronajímají za nemalé peníze. Lidé sotva zaplatí nájem, a tak se roztáčí spirála dluhů. Na Kovářské žijí i stovky dětí. Místní se snaží najít pro ně alespoň nějakou zábavu.

„Skončilo to zase jenom na penězích. Protože oni si všechno dotovali sami… Ty lidi tady nejsou bezedný,“ říká pracovnice agentury pro sociální začleňování antropoložka Radka Vepřková. Ta tu víc než tři měsíce v jednom z paneláků sama bydlela.

„O sídlišti Kovářská se neustále mluví záporně, ale má obrovský potenciál. Spoustu věcí si tu ty lidi zařídí sami. V momentě, kdy k tomu dostanou prostor…“ je přesvědčena antropoložka. A paní Hučková to jen potvrzuje: „Tady jsme měli dětský den, udělali jsme sbírku, každá maminka dala, kolik měla. Taneční kroužky tady měly děti…“

I přesto, že tu každý má hluboko do kapsy, se na sídlišti najde místo i pro dobročinnost. „Vybrali jsme 25 000 na onkologické děti, nebo jsme vybrali asi 2 500 do domova v Lipový,“ vypráví Marie Hučková.

Varnsdorfské sídliště Kovářská

Varnsdorf se snaží děti zapojit do kroužků a dát jim jiné návyky

Jak dostat více než 200 dětí ze sídliště a přitáhnout je k nějakému zájmu? Na tom už město pracuje.

„Snažíme se je vytáhnout ze sídliště a naučit je jiným návykům. Snažíme se jim nabízet různé kroužky a zapojujeme je do sportovních a zájmových organizací,“ vysvětluje místostarosta Josef Hambálek ze sdružení ANO. To je podle antropoložky Radky Vepřkové část receptu na úspěch.

„Dorůstá generace, která své rodiče neviděla pracovat. A to je problém, mělo by to začít u těch dětí, měly by se nějak zabavit a motivovat,“ konstatuje Radky Vepřková.

Poradit se co dál s vyloučenou lokalitou Kovářská se sejdou zástupci města a antropoložka na přelomu srpna a září.

autor: dap
Spustit audio