Silničáři chtějí na D8 u Lovosic rozšířit parkování pro kamiony

5. duben 2017

Řidiči kamionů budou mít nové místo pro parkování u dálnice D8 z Prahy na Drážďany. Silničáři chtějí rozšířit stávající parkoviště a odpočívku u Siřejovic na Lovosicku.

Jde o jedno z míst, které nechal stát pro parkoviště pro kamiony vytipovat. Odborníci na dopravu spočítali, že v republice chybí na tisíc pět set parkovacích míst a vláda proto už schválila koncepci nákladní dopravy pro roky 2017 až 2023.

Ministerstvo dopravy už na rozšíření parkoviště u Siřejovic vydalo stavební povolení. Práce na stavbě pro téměř čtyřicet kamionů mají začít v květnu a hotovo má být do konce tohoto roku. Nové parkování pro kamiony vyjde na zhruba třicet tři miliony korun.

Na nedostatek míst pro zastavení kamionů, které by jejich řidičům umožnili plnit povinnost krátkých, ale hlavně dlouhých přestávek během jízdy, se poukazuje už řadu let. „Je to hrozné, člověk je unavený, potřebuje pauzu, ale nemá kde zastavit,“ řekl Českému rozhlasu na dálnici D8 litoměřický řidič kamionu Zbyněk.

Jak řidiči, tak odborníci připouštějí, že se tato situace může podepisovat i na haváriích na dálnici D8. „Šli jsme do statistik z roku 2011 a 2013 a téměř třetina usmrcených na dálnici byly posádek nákladních aut nad tři a půl tuny,“ konstatoval už před časem pro Český rozhlas Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Samotné kamiony způsobí zhruba desetinu nehod, následky jsou ale mnohem viditelnější než u lehčích aut.

Kromě Siřejovic mají vznikat pro kamiony i další odstavné plochy. Od malých po velká parkoviště s rozšířenými službami pro řidiče kamionů jako je občerstvení a zázemí. "Cílem je nabídnout více možností pro zastavení, včetně možnosti volby mezi klidem (malá odpočívka) nebo ruchem a službami (střední a velká)," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký pro aktualne.cz.

autoři: bach , ces
Spustit audio