Situaci na litoměřickém gymnáziu má vyřešit komise

7. červenec 2011

Mohou studenti rozhodovat o tom, kdo bude ředitelem školy? Může si část učitelů vymoci odvolání ředitele, o kterém si myslí, že nepracuje dobře? To všechno se před prázdninami řešilo na litoměřickém gymnáziu. Část učitelů, kteří na svou stranu získali některé rodiče a litoměřické radní, chtěla přimět Ústecký kraj, aby odvolal ředitelku školy. Krajští zastupitelé nakonec rozhodli, že řešení má najít speciální pracovní komise.

Poslední jednání zastupitelstva jen potvrdilo, jak byla atmosféra na litoměřickém gymnázium v poslední době nabitá emocemi. Ty se poznamenaly i poslední jednání zastupitelů minulý týden. Demonstrovat totiž přišla asi stovka studentů, učitelů a rodičů. Ti všichni požadovali, aby zastupitelé ředitelku odvolali.

Někteří učitelé ve svých vystoupeních před zastupiteli sice tvrdili, že ředitelka dělá jednu chybu za druhou, jiní se jí ale naopak zastávali a to se demonstrujícím nelíbilo. Všichni - od studentů, ředitelky školy až po zastupitele - se přesto nakonec shodli na jednom - že litoměřické gymnázium konečně potřebuje uklidnit situaci, aby se místo řešení vzájemných vztahů mohlo v klidu učit. Spor narušil nejen vztahy některých pedagogů s ředitelkou, ale i mezi učiteli samotnými.

Rozhodnout o řediteli střední školy ale zastupitelé nemohli, to je v pravomoci rady kraje. Ta přitom nedávno nechala stížnosti učitelů prošetřit a zákonný důvod pro odvolání ředitelky nenašla. Jak ale bylo vidět, uklidnění to nepřineslo. Zastupitelé proto pověřili radu kraje, aby zřídila speciální komisi, která navrhne řešení.

Zastupitelů rozhodli, že komise má navrhnout radě kraje řešení nejpozději na začátku srpna, a to proto, aby se litoměřické gymnázium mohlo řádně připravit na další školní rok. Komise je pětičlenná a my vás samozřejmě budeme informovat o všech závěrech, ke kterým dospěla.

autor: ces
Spustit audio