Ski areály ve východním Krušnohoří se chystají na zimu, na Telnici se už lyžovalo

11. prosinec 2016

První lyžaři vyzkoušeli sníh o víkendu na Telnici na Ústecku. Zasněžená je zatím dětská sjezdovka.

Většina ski areálů ve východních Krušných horách včetně lyžařského střediska na Telnici chce zahájit provoz těsně před Vánocemi. Na Telnici už ale o víkendu zprovoznili dětský svah. Provozovatelé areálu si od nízkých teplot uprostřed týdne slibovali lepší podmínky pro zasněžování hlavních tratí. Teplý víkend je nepotěšil.

„Ve čtvrtek situace vypadala podstatně lépe. Mysleli jsme, že otevřeme už příští týden, ale víkendové teplé dny nám zkazily plány. Uvidíme, jak se dál vyvine situace s počasím. V pondělí se má zas ochladit, počítáme se zasněžováním,“ řekl provozovatel areálu Jindřich Holinger. Jak to bude dál, nedokázal odhadnout.

Jednou z prvních návštěvnic Telnice byla Soňa Pešinová z Lovosic s vnukem. „Vyjeli jsme jen, aby se vnouček podíval na sníh. Vzali jsme mu lyže, ale lyžovat se mu nechce. Loni byl ještě malý, teď bude mít tři roky, tak už je čas s lyžováním začít,“ konstatovala Soňa Pešinová.

Dětský svah je dlouhý zhruba 150 metrů a o víkendu ho pokrýval technický sníh. V provozu byl v sobotu krátký vlek. A kromě dětí, které lyžovaly, si zkoušelo snowboard i několik dospělých. Návštěvu z Mexika vzal na lyžování Michal Grokner. „V Mexiku sníh nemají vůbec, je to pro ně úžasná zkušenost,“ radoval se. „Některá místa vypadají, že na nich není úplně moc sněhu, ale jezdí se dobře,“ zhodnotil dětský lyžař Václav Mála z Ústí nad Labem.

Ve Ski areálu Telnice pro letošní sezónu připravili pestřejší nabídku permanentek a za výhodnou cenu si tam zalyžují senioři starší 70 let. „Zavedli jsme dvouhodinovku, což lidé chtěli,“ řekl provozovatel Jindřich Holinger. Plný provoz plánují spustit do Vánoc. „Nevíme, jestli už 16. prosince, ale věříme, že Vánoce budou na sněhu,“ byl optimistický Jindřich Holinger. Loňská sezóna nebyla příliš příznivá, nepadal sníh a nemrzlo.

Ve Ski areálu Telnice plánují spustit plný provoz před Vánocemi.


Pilně zasněžují také ostatní lyžařská střediska ve východním Krušnohoří. Například Klíny na Mostecku zahájí sezónu v pátek 16. prosince.

autor: Jan Beneš
Spustit audio