Sociální firma v Chomutově přestane dostávat peníze na platy zaměstnanců, polovinu jich bude muset propustit

18. květen 2015

Polovina zaměstnanců sociální firmy v Chomutově přijde o práci. Končí totiž dvouleté období, během kterého stát přispíval na platy zdravotně postižených a dlouhodobě nezaměstnaných, kteří ve firmě pracují. Obchod s oblečením z druhé ruky tak bude muset čtyři z osmi zaměstnanců propustit.

„Shánět novou práci v dnešní době není jednoduché, každý nechce lidi s postižením zaměstnávat. A není to úplně tak náročný, abych to tady nezvládla,“ říká Lenka, která pracuje v obchodě s obnošeným textilem v Chomutově necelé dva roky.

Má bolestivá záda a jako zdravotně postižená nemohla před tím práci najít dlouhou dobu. V sociální firmě opravila a vyžehlila stovky a možná tisíce kusů oblečení. Teď má štěstí - i když firma přestane dostávat od června od státu peníze na výplaty zaměstnanců, ona tady zůstane a bude pracovat dál.

Práce tady si velmi váží: „Můžu si kdykoli odpočinout, když se necítím dobře. Je mi umožněno chodit k lékaři.“

Stát přestal přispívat, polovina zaměstnanců musí skončit

Za dva roky existence sociální firmy tady našlo práci devět dlouhodobě nezaměstnaných nebo zdravotně postižených. Stát jim přispíval na mzdy. Od června už nebude.

Majitelky obchodu jsou se všemi zaměstnanci spokojené, přesto ale musí právě kvůli tomu, že stát přestane platit, čtyři zaměstnance propustit.

„Budeme muset trošku ty personální náklady snížit. V tuto chvíli mámě osm lidí z cílové skupiny, je to cílová skupina buď dlouhodobě nezaměstnaných anebo lidí se zdravotním postižením. A z těch osmi lidí, které v tuto chvíli zaměstnáváme, nám zůstanou čtyři. Na různé úvazky,“ vysvětluje spolumajitelka obchodu Jana Moutelíková.

Snad pomůže úřad práce

V dalších měsících by mohl s opětovným zaměstnáním zdravotně postižených pomoci Úřad práce.

„S úřadem práce jednáme v oblasti příspěvku na lidi se zdravotním postižením. Vyjednáváme nějakou možnost dotace, což by nám umožnilo zaměstnat více lidí anebo zachovat vysoký standard, který tady máme.“

O práci přijde po téměř dvou letech prodavačka Jana. Práci před tím, než nastoupila sem, hledala velmi dlouho. Nemá žádné zdravotní postižení, doufá proto, že novou práci najde rychle.

„Půjdu znovu na úřad práce, což mě fakt mrzí, protože tuhle práci mám ráda, dělám to s radostí, s potěšením. Musím na pracák nebo shánět honem rychle něco nového. Je to hodně těžká situace, protože potřebuji platit nájem atd. Takže finance jsou potřeba a je to těžké…“

Sociální firmy tak pomohou dlouhodobě nezaměstnaným a zdravotně postiženým uplatnit se na trhu práce. Ne pro každého to ale znamená najít práci na delší dobu.

Spustit audio