Soud rozhodl v kauze hnutí ANO versus Radniční zpravodaj v Litoměřicích

27. únor 2017

Sedm opozičních zastupitelů z hnutí ANO podalo na město Litoměřice a na šéfredaktorku Radničního zpravodaje žalobu za to, že nedostali prostor k vyjádření svého názoru na výsledek komunálních voleb v takové míře, kterou očekávali.

Ve zpravodaji vyšel vždy jeden článek za celé politické hnutí nebo stranu v jedné stanovené délce. Hnutí ANO ale požadovalo, aby město otisklo článek, který byl v porovnání s ostatními mnohem delší. Podle šéfredaktorky zpravodaje Evy Břeňové navíc obsahoval útočné komentáře.

„Obsah toho příspěvku byl ryze politický, napadal politické konkurenty a dokonce naznačoval i možné kriminální jednání, a to bez důkazů. Druhou věcí bylo i to, že ten rozsah článku byl neúměrně dlouhý,“ vysvětlila Břeňová.

Soud žalobu opozičních zastupitelů zamítl, jeho rozhodnutí je ale zatím nepravomocné. Město je s výsledkem spokojené a zástupce opozičních zastupitelů Tomáš Sarnovský z hnutí ANO prozradil, že počkají na písemné odůvodnění rozsudku, které by měli obdržet v následujících týdnech. Na základě uvedených argumentů soudce se rozhodnou, jestli se proti rozsudku odvolají.

Nejde o první případ, kdy hnutí ANO v Litoměřicích nesouhlasí s fungováním radničního zpravodaje. Krajský soud už posuzoval žalobu předsedy hnutí Petra Urbánka, podle které nedostal možnost se vyjádřit ve věci fungování výstaviště Zahrady Čech ve speciálním delším článku. Město mu poskytlo prostor v místě k tomu určeném, na stránce s komentáři zastupitelů k dění ve městě, on ale požadoval prostor další. I v tomto případě dal soud za pravdu městu.

U soudu je ještě jedna žaloba, ve které hnutí ANO obvinilo Radniční zpravodaj za to, že neotiskl vyjádření všech sedmi zastupitelů k prvnímu ustavujícímu zastupitelstvu po volbách v roce 2014. Radnice se hájí tím, že každé hnutí mohlo odevzdat jeden článek, který otištěný byl. V této věci soud ještě nerozhodl, budeme proto případ dál sledovat.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio