Soud začal projednávat údajné dotační podvody v Úštěku. Mezi obviněnými je i bývalý starosta města

18. říjen 2017

Ústecký krajský soud dnes (18. 10.)začal řešit údajné dotační podvody v Úštěku na Litoměřicku. Obžaloba z nich viní čtyři lidi, včetně bývalého nezávislého starosty Úštěku Bohumíra Jasanského. Podle žalobce skupina neoprávněně vylákala milionové dotace z ministerstva pro místní rozvoj na opravy silnic poničených přívalovými dešti.

Ministerstvo proplatilo Úštěku celkem 4 žádosti o dotace v celkové výši přesahující 16 milionů korun. Tyto peníze teď chce ministerstvo zpátky.

„Uplatnilo nárok na náhradu škody ve výši 16 milionů a 59 tisíc korun, a to za poskytnuté dotace, které měly být poskytnuty neoprávněně. Ministerstvo navrhuje, aby soud uložil obžalovaným povinnost nahradit poškozenému způsobenou škodu,“ vysvětlil předseda senátu Jiří Bednář.

O peníze žádalo město Úštěk na opravy silnic, mostů nebo propustků a opěrných zdí. Majetek města měly v letech 2008 a 2009 poškodit přívalové deště. Podle obžaloby ale nebyly tak intenzivní.

Podle žalobce Martina Vlčka navíc bývalý starosta rozhodl o podání žádosti neoprávněně. Podle bývalého nezávislého starosty Úštěku na Litoměřicku Bohumíra Jasanského ale o žádosti žádal na základně městským zastupitelstvem schváleného záměru oprav na daný rok. Zastupitelstvo podle něj také následně rozhodovalo o přijetí dotace.

Bývalý starosta vinu odmítl. Důkazem toho, že bylo všechno v pořádku, bylo podle něj proplacení dotací ze strany ministerstva. Žádosti o dotace pro město připravovala poradenská firma.

„Kromě poradenské a konzultační činnosti měla zároveň kvalifikaci na provádění staveb a projektovou činnost ve výstavbě. V této problematice jsme se my s místostarostkou neorientovali,“ dodal bývalý starosta.

Právě zástupce poradenské firmy je také jedním z obžalovaných a figuruje i v dalších kauzách.

V roce 2013 obvinila protikorupční policie přes dvě desítky starostů malých obcí také v souvislosti s dotacemi na odstraňování škod po přívalových deštích a bleskových povodních. Všechny případy spojovala poradenská firma obžalovaného.

autor: bach
Spustit audio