Spolek z Merboltic na Děčínsku dostal cenu NPÚ za obnovu a prezentaci podstávkových domů

16. září 2015

Upozornit na dobré příklady péče o kulturní památky - to je účel ceny Národního památkového ústavu "Patrimonium pro futuro". Ocenění za prezentaci obnovené památky dostal "Sousedský spolek Merboltice" z Děčínska. Lidé tam opravují své podstávkové domy. Jednou ročně do svých obydlí pustí na prohlídku i návštěvníky.

„Většina z nich řekne: "Tady je to krásné, úžasné, ale jsme rádi, že bydlíme v paneláku",“ popisuje průběh prohlídek Lucie Šancová.

A jaký je tedy rozdíl mezi bydlením v podstávkovém domě a v paneláku?

„V Merbolticích to tradičně byly velké hospodářské budovy, i domy, stodoly a pozemky. Takže tam nejsou malé domečky, které člověk opraví během 3 let. I vzhledem k tomu, že se finančně podílíme na těch rekonstrukcích, tak to není tak, že bychom měli vevnitř všechno vyšperkované. Snažíme se, ale je to postupný proces. Samozřejmě, v paneláku si člověk pověsí záclony, vymaluje a tím to vyřeší. Tady je to pozvolnější, protože někteří sousedé měli třeba propadlé stropy, protože tam někdo nechal zatékat, byly shnilé podlahy,“ popisuje Šancová.

Jak se topí v podstávkových domech?

„Jsou tam dřevěné a polozděné domy. Bývají v nich úžasná kachlová kamna a ti šťastnější mají i pec na spaní. Vytopit to není takový problém, jako třeba dům, který má metrové kamenné zdi. Třeba v našem domě, podobně jako i v jiných, polovina domu sloužila jako stáj nebo chlév a tato polovina nemá komín. Takže vytápět tu druhou polovinu je trochu komplikovanější, nebo po nějaké rekonstrukci nákladnější,“ vysvětluje Lucie Šancová ze "Sousedského spolku Merboltice" nelehký život majitele podstávkového domu.

Nahlédnutí do života Merboltic

Merboltice žijí!

Spolek pořádá řadu kulturních a společenských akcí, díky sbírce zajistil výrobu dvou zvonů na obnovenou zvonici, merboltičtí i sází aleje a v plánu má i obnovu návsi.

„Budeme mít 2. veřejné projednání, kdy si občani po řadě let zvolí budoucí podobu návsi, která tam byla-nebyla. Protože naše obce je 5 km dlouhá, domy jsou podél silnice. Tady jde o prostor kolem obecního úřadu a tam vznikne zázemí pro kulturní, společenské a jiné akce. Obec žádný takový prostor nemá,“ nastiňuje další plány spolku Šancová.

Věří také, že ocenění Národního památkového ústavu spolku usnadní získávání dotací a grantů.

autor: hau
Spustit audio