Spor kvůli diskriminaci mezi Romkou a realitní makléřkou neskončí, Lenka Balogová se chystá odvolat

29. srpen 2015

Jako přímou diskriminaci označil litoměřický soud jednání realitní kanceláře, která nepronajala byt Romce. Lenka Balogová testovala ve spolupráci s veřejným ochráncem práv, jestli makléři neporušují antidiskriminační zákon.

Lenka Balogová při testingu nejprve mluvila s majitelkou kanceláře Eliškou Noskovou, která telefon předala svému kolegovi. Ten ji s omluvou odmítl, že majitel bytu si ho nepřeje pronajímat Romům. Lenka Balogová chtěla podáním žaloby upozornit na nerovné podmínky. Testig podle ní nebyl namířen proti majitelům bytů, ale proti jednání realitních makléřů.

Okresní soud rozhodl, že se majitelka realitní kanceláře Eliška Nosková musí romské figurantce písemně omluvit. Balogová požadovala také stotisícové odškodné. To jí ale soudce Jiří Šlapal nepřiznal.

Lenka Balogová se chystá proti rozsudku odvolat. Odvolání zvažuje i realitní makléřka Eliška Nosková, která po vynesení soudního rozsudku uvedla, že s písemnou omluvou nesouhlasí. Lenka Balogová i její advokát uvedli, že cílem je také získat rozhodnutí soudů vyšších instancí, protože takový typ žaloby řešila česká justice poprvé.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio