Spor mezi zahrádkáři a magistrátem ve Vtelně a Janově

4. červenec 2003
Pod kůži

Ostrý spor se rozhořel mezi vedením mosteckého magistrátu a zahrádkáři z kolonií ve Vtelně a Janově. Město se totiž chce zbavit pozemků, na kterých si lidé před mnoha lety vybudovali zahrádky. Zahrádkáři ale nesouhlasí s cenou, kterou magistrát stanovil na sto korun za metr čtvereční.

Co požadují drobní pěstitelé a jak se k jejich požadavkům staví město, zjišťovala mostecká zpravodajka Eva Holá.

Redaktor (Eva Holá): Nájemci zahrádek vystoupili už dvakrát na jednání mosteckých zastupitelů se svými požadavky. Stanovená cena se jim zdá totiž neúměrná a jak tvrdí Zdeňka Buršová, vůbec nezohledňuje dřinu, se kterou dlouhá léta pozemky rekultivovali.

Host (Zdeňka Buršová): Tento pozemek ve Vtelně jsme dostali náhradou za pozemek na Výsluní, kde se teda stavěla výstavba. Všechno bylo udělané, kolaudační rozhodnutí, měli jsme rozhodnutí z měst, udělali jsme tam cestu, vodu, elektriku, všechno jsme si zaplatili sami. Najednou se rozhodlo, že je to historický majetek, nikdo nám nevysvětlil, co to znamená ten historický majetek a mě to zkrátka uráží. Já jsme celý život všechno platila a oni teď ze mě dělají normálně zloděje. Chtějí po nás neúměrně peníze, protože všichni, co jsme tady, se na nás podívejte, jsme zestárli. Jsme důchodci bez práce, vložili jsme do toho spoustu peněz, dřiny. Ty pozemky, to byla výsypka, spousta z nás si tam musela nechat navozit hlínu. Orná půda se prodává za korunu a nám to dávají za stovku.

Redaktor (Eva Holá): Její slova potvrdil i předseda Zahrádkářského svazu Matěj Ranuša. Ve Vtelně je totiž bezmála sto padesát zahrádek a na více než polovině hospodaří lidé v důchodovém věku. On i ostatní jsou přesvědčeni, že město své požadavky zmírní.

Host (Matěj Ranuša): No musejí ustoupit. Nám by měli vyjít vstříc a mělo by to být tedy, jak se říká, v ažůru.

Redaktor (Eva Holá): Jak vznikala zahrádkářská kolonie v Janově, připomněla Věra Fridrichová. I tady se lidé léta dřeli, za své si nechali zavést vodu a elektřinu a teď mají platit ohromné peníze.

Host (Věra Fridrichová): Naše kolonie se vlastně nachází na močále, který teda se zavážel. Až místo o osm metrů se vlastně zvedala hladina, aby se to všechno zavezlo. Když se stavělo sídliště, tak se tam vyvážely veškeré odpadky, veškerý bordel, panely, kameny. Když se to teda jako zvýšilo, tak se to tam navezlo, vlastně asi jedna Tatra na každou zahrádku, ale to nebyla ornice, to bylo támhle ze šachty, ten elbrant nebo jak se tomu říká, a každý z těch zahrádkářů si tam na vlastní náklady navážel hlínu.

Redaktor (Eva Holá): Věra Fridrichová také naznačila, že se město vůči zahrádkářům nechová korektně.

Host (Věra Fridrichová): Podle mě je to dělané pod nátlakem.

Redaktor (Eva Holá): Mostecký primátor Vladimír Bártl připustil, že bude se zahrádkáři o prodeji pozemků jednat. O nějakém velkém snižování ceny však nechce ani slyšet. Rozhodující pro mnohé bude jen čas.

Host (Vladimír Bártl): Moje představa je taková, že dáme hodně dlouhý čas, například tři roky na to, abychom nechali rozhodnout zájemce, jestli chtějí koupit pozemek, jestli si ho chtějí pronajmout a nebo je možné, že se někdo prostě rozhodne, že jej opustí, přenechá. A já si myslím, že by jsme měli upravit cenu tak, aby byli zvýhodněni ti, kdo rychle zareaguje a znevýhodněni ti, kdo jaksi za tři roky ještě nebude vědět, jak s tím naložit. Kdo koupí včas, může koupit i levněji.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Eva Holá
Spustit audio

Více z pořadu