Spor o prostor v radničním zpravodaji v Litoměřicích bude řešit soud

30. březen 2015

Žalobu podali zastupitelé Litoměřic za hnutí ANO, protože článek, který napsali do zpravodaje po volbách, nevyšel. Podle nich byl odmítnut neoprávněně, v rozporu s tiskovým zákonem. Žaloba kvůli litoměřickému radničnímu zpravodaji je v současné době jednou ze tří, které jsou podány v souvislosti s tím, že se zastupitelé nemohli vyjádřit v obecních nebo městských novinách. Vyváženost radničních novin hodnotí sdružení nazvané Oživení, které provozuje internetové stránky hlásnátrouba.cz.

„To bylo vyjádření k povolebního stavu jak my ho vnímáme a proto jsme ho chtěli dát občanům na vědomí. Máme za to, že dochází k porušování tiskového zákona," říká Tomáš Sarnovský z hnutí ANO, které v Litoměřicích vyhrálo loňské komunální volby. Po volbách chtěli zástupci hnutí otisknout v radničním zpravodaji jejich reakci na výsledek voleb a povolební uspořádání. Podle starosty Ladislava Chlupáče z ODS šlo o neetický článek a v městských novinách se neobjevil.

S tím ovšem Tomáš Sarnovský z hnutí ANO nesouhlasí. Podobný názor má i advokátka Andrea Kohoutková ze sdružení Oživení, která hnutí ANO v Litoměřicích ve věci žaloby na radniční zpravodaj zastupuje. Tiskový zákon podle ní dovoluje široký výklad a soud by měl rozhodnout, zdali bylo možné článek otisknout či nikoliv.

Litoměřický radniční zpravodaj už má novou redakční radu, ve které figuruje i Tomáš Sarnovský z hnutí ANO. Podle šéfredaktorky Evy Břeňové jsou pro vyjádření zastupitelů nastavená jasná pravidla. „Je cílem, aby se všichni zastupitelé během celého roku vystřídali. Proporcionálně je to udělané tak, že například ANO a ODS, kteří mají shodně nejvyšší počet zastupitelů, mají přístup do každého radničního zpravodaje se čtvrtinou stránky," sdělila šéfredaktorka.

Kolik prostoru daný zastupitel dostane, tiskový zákon jasně nedefinuje a nechává rozhodnutí na redakční radě. „Do zákona nebyl vkládán podrobný manuál, za jakých podmínek má opozice nárok na vyjádření v městské tiskovině. Případy je třeba posuzovat individuálně. Přiměřenost se vztahuje k celkovému rozsahu dotčeného periodického tisku a současně k polické síle reprezentace, která žádá o sdělení v tomto tisku. Redakční rada musí tyto požadavky vyhodnotit v kontextu jejich periodika a složení tamního zastupitelstva," vysvětluje Simona Cigánková z Ministerstva kultury.

autor: bach
Spustit audio