Starostům obcí na Děčínsku vadí zahradní bazény. Kvůli jejich napouštění chybí lidem pitná voda

30. červen 2015

Starostové obcí na Děčínsku chtějí regulaci napouštění bazénů. V obecních vodojemech se totiž v létě už několik let po sobě snižují průtoky vody. Kvůli mírným zimám je vody málo a stačí sotva na běžný provoz. Jakmile si lidé začnou napouštět bazény, řada sousedů je okamžitě bez vody z kohoutku. Vodojemy pak musí nechat radnice doplnit z cisteren a samozřejmě za to platí.

„V sobotu dopoledne to bylo už skoro prázdný,“ konstatuje před vodojemem v Malé Veleni starosta obce Václav Růžička.

Nezávislý starosta Pavel Kovanda, který má na starosti kontroly vodojemu, k tomu dodává: „V pátek večer chybělo asi 22 centimetrů a v sobotu v 11 už to bylo skoro prázdný.“

Takové úbytky vody podle něj nejsou normální – může za ně právě napouštění zahradních bazénů.

Nedostatek vody se podepisuje také na vztazích v obci. „V předloňském roce, v části Soutěsky, jsme byli nucení tahat 200 metrů hasičských hadic, abychom ten vodojem vůbec naplnili. Pak přijedete o ulici níž a tam si občané myjí auta a mají z toho legraci,“ vzpomíná Václav Růžička.

Jak situaci obec vyřeší do budoucna, to zatím není jisté. Najít nové prameniště by bylo totiž finančně velmi nákladné a ani technicky si starosta není jistý, jak by to šlo udělat.

„Hlavní problém je napouštění bazénů. Pokud by tohle šlo, buď zákonným způsobem, nebo jiným, zakázat, tak by to vyřešilo větší část situace. Protože na to, abychom občany zásobovali pitnou vodou, by i v současnosti naše zdroje stačily.“

Malá Veleň není zdaleka jediná obec, která má v okolí Děčína problémy s vodou. Své o tom ví i starosta Ludvíkovic, Jiří Šturma.

„Stojíme u vrtu, který zbudovala Česká geologická služba. Máme přislíbeno od investora, že nám ho předají do majetku a budeme ho moci využít jako zdroj pitné vody. Rozhodně se ale nevyhneme tomu, že bude nutné v letních měsících napouštění bazénů regulovat.“

Připouští přitom, že i vrt, na který obec tolik spoléhá, není zdaleka v tuto chvíli jistotou. Před několika týdny ho totiž poničil vandal a doteď není jisté, jestli se ho podaří znovu zprovoznit.

autor: Iva Zítková
Spustit audio