Stát chce budovat nové zásobárny vody. Přehrada by mohla vzniknout i na Lounsku

28. duben 2016

Ministerstvo zemědělství oprašuje seznam míst vhodných pro stavbu nových přehrad. Důvodem je sucho z loňského roku a ne příliš optimistické výhledy do dalších let. V Ústeckém kraji by mohla nová vodní nádrž vzniknout poblíž Kryr na Lounsku. Byla by velká jako čtvrtina Máchova jezera.

„Letos ty první tři měsíce jsou srážkově spíše průměrné, co se ale týče vodnosti řek, tak ta je podprůměrná, někde od 30 do 60 procent,“ hodnotí letošní jaro Jan Šrejber z ČHMÚ.

Pokud by se i letos opakovalo podobné sucho jako loni, následky by byly zřejmě ještě vážnější. „To sucho se projeví zejména v zemědělství, ale ta voda bude v krajině chybět, a ty následky by mohli pocítit všichni,“ doplňuje hydrolog Jan Šrejber.

V celé České republice je vytipováno 65 míst pro vodní nádrže

Právě kvůli riziku změny podnebí aktualizuje Ministerstvo zemědělství seznam možných budoucích vodních nádrží. V celé republice je vytipováno 65 míst. Jedna z nich by mohla vyrůst těsně za hranicemi Ústeckého kraje ve vojenském prostoru Doupov. O vybudování vodní nádrže Hlubocká pila se uvažuje už od 60. let minulého století.

„Od té doby je lokalita hájená pro výstavbu nádrže, zejména vodárenské nádrže, protože s tímto účelem se počítalo už prioritně,“ potvrzuje Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Nádrž Hlubocká pila by mohla v budoucnu vodou zásobovat Žatecko a část Chomutovska. Další nádrž by pak mohla vzniknout na Lounsku poblíž Kryr.

„Jeden z těch hlavních účelů by byl vodárenský, pak závlahy a ochrana území před povodněmi,“ doplňuje Svejkovský.

Máchovo jezero - záběr od přístaviště

Nádrž poblíž Kryr by mohla být velká jako čtvrtina Máchova jezera. O její výstavbě se ale zatím nerozhodlo.

„Ta výstavba by se mohla řešit a vůbec, jestli by se mělo nebo nemělo stavět se bude řešit za 30, 40 nebo 50 let,“ dodává Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Ústecký kraj není suchem ohrožený tolik jako zbytek republiky

„Ústecký kraj má výhodu, že vznikají nádrže po zatopení po těžbě uhlí, jako jezero Most nebo Milada na Ústecku a věříme, že i tyto nádrže pomůžou v tomto problému,“ vysvětluje Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

Vedle nových nádrží se počítá také s větším šetřením s dešťovou vodou. Ministerstvo životního prostředí například chystá dotace na nádrže u rodinných domů.

autor: bach
Spustit audio