Stát letos poprvé zaplatí obcím a městům náklady spojené se starostí o nesvéprávné

23. leden 2017

Města a obce v Ústeckém kraji se v těchto dnech dozvídají, jaký budou dostávat příspěvek na agendu spojenou s opatrovnictvím. Doteď museli jejich úředníci řešit věci za nesvéprávné klienty sociálních ústavů ve svém katastru zadarmo. Pro některé malé obce šlo o velkou finanční zátěž. Teď si mohou za peníze od státu najmout například dalšího úředníka.

V Kytlicích na Děčínsku je domov pro osoby se zdravotním postižením. Bydlí tu 58 klientů, z toho třicítce z nich dělá obec opatrovatele.

„Většina klientů, co u nás žijí, je omezena na svých právech a tudíž potřebují opatrovníky,“ vysvětluje ředitelka domova Jana Kollmannová a pokračuje: „Potřebují pomoc s určitými věcmi, zvláště pak právními. Uzavírání smluv, jednání s finančními prostředky, opatrovník je vlastně chrání, protože tito lidé jsou strašně zneužitelní.“

Dosud se obce o své opatrovance staraly zadarmo, letos za to dostanou od státu poprvé zaplaceno

„Budeme dostávat 812 tisíc… Peníze mohou být použity právě na administrativu, na benzín, papíry… Zkoušeli jsme počítat, kolik nás jeden klient ročně vyjde, a je to kolem 20 tisíc,“ říká nezávislá starostka Kytlic Monika Hladíková.

Výměr už také dostali v Krásné Lípě na Děčínsku, kde se starají o 45 lidí s omezenou svéprávností.

„Od letošního roku bychom měli dostávat 1 250 tisíc korun. Pomůže nám to hodně ‒ v minulých letech jsme museli pracovníka, který se zabýval opatrovanctvím, platit ze svého, a to bylo na úkor něčeho dalšího,“ vysvětluje nezávislý starosta Jan Kolář a dodává: „To je pro nás třeba částka, kterou ročně vyhrazujeme na provoz kina našeho kulturního domu.“

V celém Šluknovském výběžku dostane nový příspěvek 29 tisíc korun na opatrovance za rok zhruba dvacítka obcí. Nejvíce peněz pak poputuje do Jiříkova, tamní úřad je opatrovníkem 50 lidí. Dohromady se v Ústeckém kraji starají obce o zhruba 1200 lidí omezených na svéprávnosti.

autor: dap
Spustit audio