Státní zástupce žádá pro bývalého ústeckého policistu 5,5 let vězení za braní úplatků

30. leden 2018

5,5 let vězení, půlmilionová pokuta a zabavení více než 80 tisíc korun. Takový trest navrhl státní zástupce Radek Bělor bývalému ústeckému kriminalistovi Michalu Havlovi. Je obžalovaný z braní úplatků a nakládání s drogami.

Lidem spojeným s drogovou kriminalitou Havel podle žalobce za peníze dával informace z vyšetřování. Vinu podle Bělora dokazují odposlechy, nálezy při domovní prohlídce a výpovědi dvou klíčových svědků.

Havlův advokát Jiří Císař zpochybnil důvěryhodnost svědků. Podle něj výpovědi měnili a jejich slova žalobce nepodpořil jinými důkazy.

„Důkazy, které byly opatřeny v důkazném řízení, ale i v průběhu soudního řízení, jeho vinu neprokazují. Nebyly odstraňovány rozpory ve výpovědích jednotlivých svědků, to je povinnost orgánů činných v trestním řízení. Stejně tak, pokud jde o hodnocení důkazů a hodnocení rozporů v těch důkazech,“ komentoval průběh soudního líčení Císař.


Dalších pět obžalovaných je z drogového prostředí. Státní zástupce navrhl ve dvou případech nepodmíněné tresty a u tří navrhl podmínky. Rozsudek vynese Okresní soud v Ústí nad Labem 12. března.

Spustit audio