Stavaři odhalili v centru Ústí protiletecký kryt

30. listopad 2016

Stavaři při terénních úpravách v Ústí nad Labem poblíž areálu Spolchemie odhalili protiletecký kryt z druhé světové války. Lidé ho využívali během náletů. Podívat se do stísněného prostoru dobře zachované stavby bude moci zřejmě i veřejnost.

Dvanáct metrů dlouhá a 2,5 metru široká stavba je uvnitř úzká 1,6 metru, přesto se do ní mohly vejít desítky lidí.

Během spojeneckého bombardování města v dubnu 1945 bomby dopadaly do těsné blízkosti bunkru. Celkově si nálety vyžádaly přes 500 obětí na životech. Muzeum společně s majitelem krytu nyní hledá možnosti, jak využít nález k veřejné prezentaci dramatické historie regionu.

Odhalený protiletecký kryt v Ústí nad Labem

Na odhaleném krytu si historici cení autentičnosti. Dochovaly se původní ocelové dveře, nouzový východ. Podle majitele by možná časem mohla mít do objektu přístup i veřejnost. Nejprve je však nutné zajistit přívod elektřiny, aby bylo v úzkém prostoru aspoň něco vidět.

Ke konci války vznikalo v Ústí velké množství krytů, a to velkých, které sloužily i pro 2000 lidí, středních, ale i malých betonových pro jednoho člověka. Největší válečný bunkr, který je veřejnosti přístupný, nyní slouží jako Muzeum civilní obrany a nachází se pod zámečkem Větruše. Další kryt je pod Mariánskou skálou, to je však původně část vyraženého tunelu, jenž měl propojit centrum se čtvrtí Krásné Březno.

zdroj: ČTK
Spustit audio