Stavba Vilsnické spojky v Děčíně pokračuje, stavbaři už pokročili k centru města

16. únor 2017

Už víc než měsíc se potýkají obyvatelé Děčína i projíždějící řidiči s dopravními komplikacemi kvůli výstavbě Vilsnické spojky. Stavba uzavřela nejdůležitější městskou křižovatku, takzvané Pětimostí. Dělníci i těžké stroje se v posledních dnech přiblížili k centru města a to s sebou přináší další omezení, zejména pro chodce.

Dostat se od hlavního nádraží v Děčíně například na ulici Ústecká není vůbec jednoduché. Potvrzuje to také mluvčí městské policie Tomáš Pavlík s tím, že na neukázněné chodce se strážníci začali v posledních dnech zaměřovat.: „Chodec může, stejně jako každý účastník silničního provozu, dostat až 2 tisíce korun pokuty.“

„Lidé musí volit jinou cestu, která vede kolem tenisových kurtů a měla by být dobře označená,“ říká mluvčí města Markéta Lakomá.

„V těchto dnech před Pětimostím zhotovitel připravuje stavbu základních pilířů pro mimoúrovňovou křižovatku,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Město pak v dohledné době plánuje přidat několik přechodů pro chodce. „Momentálně chceme umístit přechod v ulici Tržní ulici, také by mělo dojít k instalaci poptávkového semaforu na Masarykově náměstí,“ vypočítává Lakomá.

Vjezd do Děčína z Teplic a Ústí nad Labem hlídají policisté i strážníci

Kromě problémů s chodci se policisté jak městští, tak dopravní stále střídají po hodině na hlídkách na vjezdu do Děčína od Teplic. Do centra totiž nesmí těžká nákladní auta. „Od začátku uzávěry městská policie zastavila na tři desítky řidičů nákladních vozidel a zhruba stejný počet řidičů zastavila i Police České republiky,“ upřesňuje mluvčí strážníků Tomáš Pavlík.

Se zdržením musí počítat také řidiči, kteří přijíždí do Děčína od Ústí nad Labem. Kolem Ústecké ulice je totiž čilý stavební ruch a pohybují se tam těžká nákladní vozidla.

„Nyní pracujeme na přeložkách inženýrských sítí, práce budou pokračovat i přes nepřízeň počasí, technologie nám to umožňuje a máme zájem zkrátit harmonogram stavby,“ popisuje stavební práce Jan Rýdl.

Další velká dopravní komplikace pak čeká Děčín příští rok. „Realizace rekonstrukce mostku je plánována na příští rok, oprava bude probíhat za úplné uzavírky silnice 1/13 především Pivovarské ulice,“ vysvětluje Rýdl.

Vilsnická spojka by měla být hotová na jaře příštího roku. Skoro dvoukilometrový úsek má odvést těžkou nákladní dopravu z centra města. Navíc by měl být bezpečnou spojnicí mezi oběma břehy při velké vodě.

autor: dap
Spustit audio