Stávka řidičů autobusů v Ústeckém kraji stále hrozí. Kraj zvažuje vytvoření vlastní dopravní firmy

21. únor 2017

Řidiči autobusů v Ústeckém kraji stále chtějí 8. března stávkovat. Potvrdili to na jednání krajského zastupitelstva. Chtějí vyšší platy, které jim loni slíbila vláda. Podle odborů řidiči slíbené peníze nedostali. Ústecký kraj chce v krajním případě vytvořit vlastní dopravní firmu. Jestli se bude stávkovat i ve zbytku Česka, to zatím není jasné.

„Správné je, aby se 8. března všechny autobusy sjely do Prahy, zablokovaly úřad vlády, a dokud vláda nedá prachy, tak neodjedou. To je správné řešení, a ne plakat tady. My nejsme ten, kdo má platit,“ komentoval vystoupení odborářů na jednání krajského zastupitelstva Jaroslav Kubera z ODS.

Po jednání zastupitelů odboráři opět potvrdili termíny březnové stávky. „Jsem rád, že jsme zastupitele Ústeckého kraje pobavili, že je rozesmává to, že je nedostatek řidičů, a že mají málo peněz. Za nás mohu říct, že plán na stávku trvá. Je potřeba ukázat, jak to vypadá, když řidiči nejsou,“ zhodnotil jednání ústeckého krajského zastupitelstva odborář Jiří Kuchynka.

Podobně vidí situaci řidič autobusu Jiří Kopolent: „Sledujeme to a je to všechno na tom kraji. Ten Komínek, nebo jak se to jmenuje, by potřeboval si to aspoň měsíc zkusit, aby viděl, co to obnáší. Tam jsou lidi, kteří vůbec té dopravě nerozumí.“

Zmíněný náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM nevidí žádný důvod ke stávce. „Řidiči dostávají to, co si vymohli s vládou dle vládního nařízení. Pokud ke stávce dojde, není to kvůli tomu, že by něco nesplnil zaměstnavatel nebo Ústecký kraj.“

Ústecký kraj zvažuje zřízení vlastní dopravní firmy

Ústecký kraj nabízí dopravcům v rámci dodatků ke smlouvám na zvýšení platů řidičů celkem víc než 85 milionů korun. V krajním případě by mohl vzniknout nový dopravce vlastněný krajem.

„Máme informace o tom, že zatím všichni dopravci s námi chtějí uzavřít dodatky, respektive že pro nás stále chtějí službu vykonávat. Pokud se ale stane, že ne, musíme učinit kroky k tomu, aby nedošlo k narušení veřejné služby,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM.

Komínek zatím odhaduje náklady na novou krajskou firmu na víc než půl miliardy korun ročně. Avizovaná stávka nicméně v Ústeckém kraji stále platí. Odboráři navíc nevyloučili, že zastaví dopravu i v jiné dny než 8. března.

Jestli se bude stávkovat i na jiných místech České republiky, to zatím není jasné. „My naprosto chápeme tu nervozitu, ať už v severních Čechách nebo v jiných částech republiky… Cílem odborového svazu dopravy není konat stávku, ale dohodnout se a realizovat nařízení vlády bez zbytku tak, jak bylo sepsáno,“ vysvětlil předseda odborů Josef Středula s tím, že odborový svaz dopravy by se měl rozhodnout pravděpodobně ve středu.

autor: bach
Spustit audio