Strážníci v Teplicích často po zaučení odcházejí, v Ústí nad Labem naopak zůstávají i několik let

2. březen 2015

Ústí nad Labem i Teplice hledají nové strážníky. V Ústí nad Labem chce vedení města jejich počet zvýšit o dvacet, Teplice hledají sedm nových lidí. V Teplicích, kde se potýkají s častými odchody nových strážníků, přišlo na pohovor šest zájemců.

Z těchto šesti zájemců vypadali podle ředitele městské policie Michala Chrdleho nadějně jen tři. Vedení policie tu má problém průběžně doplňovat počty strážníků. Jak říká jejich ředitel, zájemci o pozici strážníka často přijdou s nějakou nekonkrétní představou a během pohovoru sami zjistí, že to není práce pro ně. Někdy odejdou i s tím, že to prostě nechtějí dělat.

Ředitel připouští, že někdy nelze zájemce přijmout z poměrně kuriózních důvodů: „Měli jsme tu člověka, který měl jednu ledvinu. Říkal, že může pracovat, že ji má 2x větší než u normálního člověka, takže je to plně funkční. Ale lékař řekl, že z hlediska bezpečnosti v případě úrazu by to bylo velké riziko. Nebo se nám stalo, že uchazeč, který splnil všechno, tak se následně zjistilo, že lhal v čestném prohlášení. Když přinesl výpis z rejstříku trestů, tak tam měl zápis. Tvrdil, že o tom trestu věděl, ale podle amnestie měl být zahlazen. Ale v rejstříku trestů neustále byl.“

Nástupní plat pro člověka bez praxe je v Teplicích 11 000 korun - zvedne se po složení zkoušek na strážníka. Podle ředitele je jádro teplické Městské policie stabilní, ale téměř trvale je otevřený nábor nových strážníků, protože je zde velká fluktuace. Zejména ti mladší, již trochu zkušení strážníci, odcházejí k jiným složkám, kde jim nabídnou lepší podmínky.

Takový problém neřeší v sousedním Ústí nad Labem. Zhruba třetina strážníků tam slouží více než 20 let a další třetina víc než 10 let. Ředitel Pavel Bakule to přičítá tomu, že při vzniku Městské policie nastoupili ti, kteří o tuto práci měli opravdový zájem.

Pokud v průběhu let v Ústí lidé odcházeli, tak odcházeli z důvodů finančních. Postupem času se tu personální obsazení ustálilo. Zůstávají lidé, kteří si na tu práci zvykli, dělají ji rádi a navíc už jsou třeba i ve věku, kdy by neradi měnili zaměstnání.

Spodní hranice platu strážníka v Ústí nad Labem nepřevýší 17 000 Kč hrubého. To platí v případě mladého člověka bez praxe. Ústecká městská policie právě hledá 20 nových strážníků - po několika letech je to první větší nábor.

autor: hau
Spustit audio