Strážníci v Ústí nad Labem vyhledávají kapsáře v ulicích pomocí kamerového systému

18. prosinec 2015

V předvánočním období vyhledávají strážníci kapsáře v ulicích Ústí nad Labem především prostřednictvím kamerového systému. Většinu zlodějů totiž podle zástupce ředitele Městské policie Jana Novotného znají.

„Takové ty hlavní kapsářské rodiny poznáme. Operátor, který obsluhuje kamerový systém, se zaměří na prostory, kde se shromažďuje více lidí, jako jsou nástupiště na trolejbusy, okolí Fóra a podobně, kde tyto kapsářské rodiny mají prostor někoho okrást. Pokud někoho takového operátor uvidí, tak tam posílá hlídku. Ta se "nalepí" na tyto lidi a doprovází je všude, takže oni tu možnost někoho okrást mají hodně sníženou,“ popisuje Novotný.

Na operačním středisku MP UL má zrovna službu Petr Lüftner. Opravdu pozná kapsáře už podle obličeje?

„Nejen podle obličeje, ale i zezadu podle oblečení, opravdu to jsou známé firmy. Jedná se z 90 % o ženy. Mezi kapsáři samozřejmě figurují i muži, kteří jsou tzv. hlídači nebo volavky.“

Operační středisko ústecké městské policie

Ani to, že se strážníci na kapsáře přilepí, je ale podle zástupce ředitele městské policie Jana Novotného neodradí od krádeží.

„On samozřejmě nepřestane, protože je to jejich "příjem". Nicméně se nám v posledních letech daří, ve spolupráci s Policií ČR, tuto činnost eliminovat. Máme poznatky, že jdou krást i do jiných měst než tady v Ústí, kde jsou sledovaní.“

autor: hau
Spustit audio