Středoškoláci v Ústí nad Labem představovali své podnikatelské nápady

21. prosinec 2017

V Ústí nad Labem se poprvé odehrálo regionální kolo soutěže nazvané „Soutěž a podnikej“. Nadační fond vzdělávání a podnikání tak dává příležitost středoškolákům, kteří představují své nápady na podnikání. Nejde ale jen o nápad. Musejí mít spočítané i náklady a příjmy a zaujmout porotu.

Předseda správní rady David Friedl vysvětlil, proč se v soutěži Soutěž a podnikej zaměřují právě na středoškoláky: „Nikdy se nesetkali s tou realitou podnikání – že ty věci musí vycházet i finančně, že se třeba počítají peníze za práci, za náklady, a tak dále. A další věc – podle mých zkušeností hodně úspěšných podnikatelů na vysokou školu vůbec nejde, protože to považují za ztracený čas.“

V Ústí nad Labem studenti představili například posílání fotografií s vůní nebo systém elektronických účtenek. Ústeckého podnikatele Radima Bzuru zaujal Dominik Pechač ze Střední odborné školy Interdact z Mostu s opravou elektronických zařízení.

„Z pohledu ekologických dopadů, že se občas vyplatí vyměnit součástku za korunu, než ten elektropřístroj, jako třeba notebook či LCD display vyhodit do kontejneru. Není moc lidí, kteří by byli schopni, navíc takhle mladí, opravovat elektroniku. Navíc našel cestu na dovoz levných návradních dílů,“ vysvětlil Bzura důvod, proč ho tento projekt zaujal.

S plánem na výrobu videí nakonec zvítězila čtveřice studentů z Prahy, která postoupí do celostátního finále. Absolutního vítěze čeká například obchodní cesta do Chicaga nebo startupový balíček.

autor: hau
Spustit audio