Střekov a Neštěmice se potýkají se statisícovými dluhy na nájmech. Radnicím se je nedaří vymáhat

11. říjen 2017

Lidé dluží ústeckým obvodům Neštěmice a Střekov statisíce korun za nájmy v bytech. Jde většinou o staré dluhy, v některých případech až z 90. let. Radnicím se je nedaří vymáhat, protože exekutoři nemají kde brát.

Nejzazší možností, kterou obvody v případě letitých dluhů mají, je účetně dluh odepsat. V Neštěmicích zastupitelé jen letos takto odepsali zhruba 600 tisíc korun, na Střekově budou podle starostky Evy Outlé z hnutí PRO! Ústí zastupitelé v prosinci rozhodovat o částce cca 550 tisíc korun. Celkový dluh na nájemném je ale na Střekově ještě o milion vyšší.

Lépe je na tom v Ústí nad Labem obvod Severní Terasa – tam jsou bez dluhů, v centrálním obvodu radnice podle starosty Karla Kariky z PRO! Ústí evidují pohledávky za nájmy 477 tisíc, ale zatím žádné dluhy neodepsali.

Pokud zastupitelé odpis dluhu schválí, neznamená to ještě, že mají dlužníci takzvaně „čistý štít“. Jde pouze o účetní operaci. Stále jsou na seznamu dlužníků, a kdyby se jejich majetkové poměry změnily, exekutor jim může na peníze nebo majetek „sáhnout“. Navíc, pokud si třeba budou chtít od města pronajmout zahrádku, budou mít smůlu.

Na Střekově a v Neštěmicích nezačali dluhy vymáhat včas, ale až po několika letech. Právnička Neštěmic Soňa Rákosová, která pro radnici pracuje od roku 2000, mimo jiné řekla, že se jí už tehdy dostaly do rukou i promlčené pohledávky, ale protože dlužník tuto námitku promlčení u soudu neuplatnil, padlo rozhodnutí a vymáhání dluhu mohla předat exekutorovi. Advokátka vidí příčinu prakticky nevymahatelných dluhů v tom, že se včas nevymáhaly – jde zejména o dobu, kdy pro obvod obecní byty spravovala soukromá firma.

O obecní byty v Neštěmicích už se stará přímo radnice a podle starostky Yvety Tomkové z hnutí Vaše Ústí se snaží, aby se podobné situace už neopakovaly.

autor: hau
Spustit audio