Studenti ve žlutých tričkách vybírají peníze na pomoc znevýhodněným a ohroženým dětem

29. březen 2017

V celé České republice pokračuje tzv. Peříčkový týden. Sbírka na podporu Fondu znevýhodněných a ohrožených dětí se koná taky v Ústeckém kraji. Pomáhají při ní i studenti z mostecké střední školy sociální a zdravotnické, které ve žlutých tričkách sbírky Pomozte dětem můžete potkat v ulicích Mostu.

Studentky Míša Smolková a Kamila Sacharovská obchází centrum Mostu a vybírají peníze pro tradiční velikonoční sbírku s názvem Pomozte dětem.

Sbírka, jejíž symbol je žluté kuře s červenobílým záchranným kruhem, je dobře známá i Ivaně Sobotkové, která se rozhodla přispět: „To znám, kuře… Ráda pomůžu. Já pomůžu kdekoliv, kdykoliv…“

Studenti jsou v terénu čtyři až pět hodin. Chodí po centru města i kolem škol. Kromě Mostu budou v tomto týdnu vybírat například v Žatci, Lounech, ale i například v Litvínově. A jaké mají zkušenosti s ochotou lidí přispět?

„Slyšíme i výmluvy, ale většina lidí pomůže. Nejčastěji lidé dávají okolo dvaceti korun. Padesátikoruna už jim přijde jako velká částka,“ konstatuje Kamila Sacharovská.

Loni sbírka trvala jen jeden den a 20 studentů vybraly přibližně 18 tisíc korun. Učitelka střední školy Lenka Rucká, která sbírku v Mostě organizuje, chce loňskou částku překonat: „Naši studenti se letos zapojili ve větším počtu, bude se jich z naší školy tady pohybovat zhruba 40.“

Peříčkový týden uzavře v sobotu 1. dubna odpolední program pro malé i velké na Staroměstském náměstí v Praze.

autor: Jan Beneš
Spustit audio