Světový odborník učil české chirurgy v Ústí nad Labem nové postupy při operacích pomocí robota

18. březen 2016

V Centru robotické chirurgie v Ústí nad Labem školil ve čtvrtek (17.3.) světový odborník na robotickou operaci střev české lékaře. Operaci vedl lékař Amjad Parvaiz z Velké Británie. Ostatní lékaři sledovali vyjmutí nádoru ze střeva prostřednictvím přímého 3D přenosu.

„Dnes je tu několik chirurgů z celé České republiky, kteří se sem na tyto úkony přijeli podívat. Vidím to tak, že za 5 – 10 let bude ústecké robotické centrum známé jako to, které pomáhalo rozvoji všech těchto robotických metod v České republice,“ vyzdvihl profesor Amjad Parvaiz smysl podobných setkávání, předávání zkušeností a učení.

Samotnou přípravu operace okomentoval primář děčínské chirurgie Jan Rejholec: „Je to operace pro nádorové onemocnění konečníku. Nejdřív zrevidujeme dutinu břišní optikou, dáme si tam jednotlivé porty – trubičky, kterými se tam vkládají nástroje, a pokud je vše v pořádku, pacient se napolohuje a operatér si sedne za konzoli, kterou ovládá robota. U druhé konzole přitom sedí druhý chirurg, který se buď může učit, nebo se mohou střídat v operování.“

Robotické operace jsou k pacientům nejšetrnější. Podle Jana Rejholce je uzdravování rychlejší a pacient nemá skoro žádné jizvy.

S pomocí robotů operují lékaři v Centru robotické chirurgie v Ústí nad Labem od roku 2008 - už udělali více než 2.000 zákroků. Aktuální čísla řekl primář Centra Jan Schraml.

Lékaři můžou průběh operace sledovat prostřednictvím 3D záběrů

„Za loňský rok jsme dělali 323 robotických operací, z toho bylo zhruba 30 – 40 operací rakoviny konečníku.“

Operace nádorů ve střevě je podle Schramla jednou z těch, které zdravotní pojišťovny standardně platí.

„Standardně pojišťovny platí nádory prostaty, kterých jsme loni dělali přes 200, dále odstranění dělohy pro rakovinu. Další operace, které provádíme, jsou odstraňování měchýřů z důvodu karcinomu nebo odstraňování karcinomu z ledvin s ponecháním ledviny. U těchto operací, stejně jako při operacích krku, máme problém se standardní úhradou, což se nám daří řešit pouze podle individuálních dohodnutí,“ popisuje Schraml.

Pokud se nemocnice a pojišťovna nedohodnou, platí některé takové operace Krajská zdravotní.

autor: hau
Spustit audio