Systém zadržující svah Čertovka v ústeckém Vaňově je opravený, nebezpečí tedy nehrozí

18. prosinec 2014

Svah Čertovka ve Vaňově v Ústí nad Labem se stále pohybuje, i když to na první pohled není vidět. Problém je, že pod ním mají lidé domy a silné deště v létě 2013 poškodily zádržný systém. Ten už je teď opravený a je přichystané i častější sledování pohybů sesuvu.

Sesuv bylo nejdříve nutné po deštích odvodnit, pak opravit šest kotvících prvků, a také přidat některé monitorovací prvky.

Zhruba 20 centimetrů silná opěrná zeď mezi nosnými sloupy je na několika místech popraskaná, a to lidi znepokojuje.

„Sloupy jsou neporušené, jsou nově dokotvené a pokud jsou nějaké dílčí poruchy v té výplňové části mezi nimi, tak ty jsou i nadále sledovány. Pokud by docházelo k rozšiřování poruch, přikročí se samozřejmě k dalším sanačním opatřením,“ uklidňuje Martin Komín z firmy AZ Consult.

Na svahu jsou navíc speciální sítě, které zadrží kameny padající ze skal na vrcholu. Síť by měla zachytit i třeba balvan, podobný tomu půltunovému, který před lety dopadl do jedné zahrady.

Je jasné, že lidé, kteří pod Čertovkou bydlí, mají strach. Podle Petra Kycla z České geologické služby ale nebezpečí nehrozí, i když je svah v pohybu stále - jen to okem nevidíme, pokud tedy silné deště pohyby nezrychlí.

Opěrná zeď by měla nápor vydržet, ale kdyby došlo na katastrofický scénář a provalila by se, ani potom by podle Kycla nebyli lidé v bezprostředním ohrožení.

Nejvíc znepokojuje nedostatek informací

Co místní obyvatele také znepokojuje, to je nedostatek informací. Po deštích v roce 2013 nevěděli, jak rychle se svah pohybuje ani jak se to dá ošetřit. To by se ale teď mělo změnit.

Úředníci z odboru životního prostředí si s obyvateli vyměnili kontakty a lidé se u nich budou moci o situaci informovat.

Odborníci teď budou kromě stavu prasklin ve zdi monitorovat i samotné pohyby svahu. Výsledky pro úředníky slovně zhodnotí a tyto informace budou vaňovští podle radního Davida Daduče z hnutí PRO! Ústí dostávat.

V prvních dvou měsících budou měření každý týden a jejich vyhodnocení dostane magistrát, pak by mělo být měření jednou za dva měsíce, ale to se dá podle vývoje upravit.

Práce na opravách a čtyřleté sledování svahu vyjdou město na necelých 6 milionů, po čtyřech letech musí město vypsat soutěž na další pokračování. Většinu peněz Ústí nad Labem dostane ze státních a evropských dotací, jen 10% hradí město.

autoři: hau , tsch
Spustit audio