Tepličané si zvykají na změny v městské hromadné dopravě – jezdí jinými trasami i linkami

4. září 2017

Cestující v městské hromadné dopravě v Teplicích se ode dneška (4. 9.) musí připravit na velké změny. Změnila se čísla linek, trasy i časy. Dopravce i magistrát o novinkách předem informovali na svých webech a už před víkendem byly na zastávkách nové jízdní řády i souhrn změn.

Na Benešově náměstí dopoledne panovaly zmatky. Některé spoje měly i 15minutové zpoždění, a reakce cestujících na změny nejsou proto někdy příliš nadšené.

Lidé, kteří nemají doma internet, si na Benešově náměstí, jednom z přestupních uzlů teplické MHD, opisují jízdní řády, nebo si je nechávají vytisknout v infocentru provozovatele MHD.

Změn v jízdních řádech, trasách i číslech linek MHD je opravdu hodně. Úplně nová je navíc třeba točna „V Břízkách“ na konci Řetenic, vznikly nové zastávky u polikliniky, v ulici Anglická za areálem nemocnice, nebo u šanovského parku u kostela.
Novinkou je také napojení MHD na poslední noční a první ranní vlaky ve směru na Ústí nad Labem a Most.

V přestupních uzlech MHD na Benešově náměstí a u nádraží by měl být garantovaný přestup ­ spoje tam na sebe budou 3 minuty čekat.

Teplice se ke změnám odhodlaly s ohledem na budoucí podobu MHD

Teplice s dopravcem se těmto změnám rozhodly s ohledem na budoucí rozvoj MHD tak, aby se v budoucnosti nemusely žádné další velké změny dít.

Cestujícím se nelíbí, že podle nového jízdního řádu nebude možné dostat z Nové Vsi do nemocnice přímou linkou. Do půlky října totiž Severočeská vodárenská společnost opravuje vodovody a kanalizaci na křižovatce ulic Duchcovská a Lounská. Pak už ale bude ve všedních dnech přímý spoj směrem k nemocnici a poliklinice i z Nové Vsi.

Přímou linku k nemocnici nemají lidé z ulice Fráni Šrámka na rozhraní Šanova I a II. Vedoucí odboru dopravy Ivana Müllerová slíbila, že se i toto do konce roku změní.

Budoucností teplické MHD by se měly stát takzvané „hybridní“ vozy. Ty budou jezdit na baterie do míst, kam nevede trolejové vedení. Magistrát už vysoutěžil dodávku 5 hybridních vozů.

Příští rok vznikne nová linka: Hudcov–Nemocnice–Valy–Benešovo náměstí–Nádraží–Plavecká hala na Šanov II a až do Trnovan k Angeru.

V roce 2019 by měla vzniknout točna v sídlišti V Závětří a přibýt by měly dvě zastávky v ulici Pod Doubravkou, to si ale vyžádá i úpravy silnice, která je tam dost úzká. Do budoucna město podle Müllerové počítá i se zřízením autobusového spojení v Trnovanech v oblasti Městských sálů do Maršovské.

autor: hau
Spustit audio