Teplice: Ke stavbě nákupního centra lanovým parkem nejsou žádné zásadní připomínky

29. březen 2017

K plánu firmy JTH postavit místo bývalého zimního stadionu v Teplicích nákupní centrum s lanovým parkem nepřišly na krajský úřad žádné zásadní připomínky. Tato oblast je podle územního plánu určena k rekreaci, přesto územní plán připouští i výstavbu obchodu. V nejbližším okolí jsou sportoviště, parkoviště, obytné domy a škola.

Jedna z maminek, Cecílie Rácová, další možnost nákupu vítá: „Mít tady poblíž nějaký větší obchoďák, to, si myslím, bude pro lidi dobré. Děti si možná budou muset dávat větší pozor, ale žádný větší problém v tom nevidím.“

Edita Jurečková, ředitelka základní školy Maxe Švabinského Edita Jurečková má ale obavy: „Bojíme se hlavně o bezpečnost dětí, protože frekvence vozidel, které tudy budou projíždět, bude velká, a děti z prvního stupně se už do školy snaží chodit samostatně. Proto máme obavu, aby nedošlo k nějakému úrazu, protože řidiči často moc pozor nedávají.“

Sama poblíž pozemku, na kterém by nové obchodní centrum mělo vyrůst, bydlí, přesto to jako výhodu nevidí. „Rozhodně ne, máme v Teplicích dost obchod, dvě velká obchodní centra, nedaleko je obchod, který má, si myslím, všechno zboží, které člověk k životu potřebuje.“

Vedle školy je fotbalový stadion a sportovní hala. Právě tato oblast je podle územního plánu určená jako plocha k rekreaci. Proč tedy záměr JTH není v rozporu s územním plánem i přes to, že tu má vyrůst obchodní centrum?

Proti není stavební úřad, Ústecký kraj, město ani ČIŽP

„V tomto území, kde jsou přípustné i stavby pro bydlení, mohou být samozřejmě i stavby pro obchody a zdravotnictví. My samozřejmě preferujeme, aby tam bylo sportoviště, nebo nějaká stavba pro rekreaci. To ale budeme posuzovat v další fázi projektové dokumentace, vysvětlila vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu Lenka Mirgová.

Stavební úřad bude chtít podle ní řešit i vliv zplodin z mostu čtyřproudé silnice na lanový park, který je plánovaný na střeše obchodu.

Stanovisko rady města tlumočil náměstek primátora Hynek Hanza z ODS: „My jsme k tomuto záměru dali stanovisko, že ho bereme na vědomí s tím, že si samospráva města Teplice nepřeje navýšení nákladní dopravy.“

Kromě vedení města na krajský úřad doručily vyjádření vedení kraje, odbor životního prostředí teplického magistrátu a Česká inspekce životního prostředí. Nikdo nepožaduje posouzení vlivů na životní prostředí – tak zvanou EIU.

Veřejnost se k záměru nevyjádřila. Majitel JTH Jaroslav Třešňák bude celou záležitost komentovat až po podpisu smlouvy s investorem.

autor: hau
Spustit audio