Teplice mají snad nejmladšího radního v republice - Dominiku Ferimu je osmnáct let

14. listopad 2014

Politika, maturita a pořádání kulturních akcí - to vše čeká v dalších měsících gymnazistu Dominika Feriho z Teplic. Ve svých osmnácti letech a čtyřech měsících se stal zřejmě nejmladším radním v republice. Přitom se do zastupitelstva dostal až jako náhradník.

"Jsem nadšen a zároveň plný očekávání na budoucí těžkou práci. To, že kandiduji, je důsledkem mé občanské a kulturní aktivity, kdy jsem musel jednat i s tehdejšími radními a zastupiteli. Díky tomu se známe a můžeme v budoucnu spolupracovat," komentoval Dominik Feri své zvolení radním hned na ustavujícím zastupitelstvu.

Z náhradníka radním

Na kandidátce TOP09 byl jako nestraník třetí a původně ho ani lidé nezvolili. Lídr strany Petr Měsíc ale mandát nepřijal - nechtěl jít do menšinové koalice za každou cenu. Feri svůj jiný názor vysvětlil. Stát se radním viděl jako jediné možné východisko v současném stavu. Bez toho, aby vznikla koalice složená i z členů KSČM.

Jako radní se Feri nechce uzavřít lidem a chce se věnovat tomu, co ho baví. Zejména se chce soustředit na kulturu, protože v té se doposud aktivně angažoval. Jeho cílem je vytvořit spojku mezi vedením města a mladými lidmi. Je připraven zvládat i kombinaci práce radního a zároveň studenta. Je přesvědčen, že svou novou roli bude zvládat i na vysoké škole v Praze, a to zejména díky internetu a Facebooku. Ten je, jak tvrdí, opravdu skvělým prostředek k tomu, aby věděl, co se v Teplicích šustne.

Koníčky? Celé stádo!

Ostatně - dá se říci, že právě díky Facebooku se Dominik Feri dostal do širšího povědomí Tepličanů, a to když v létě 2012 založil stránku "Teplitz-Schönau", na které najdete hlavně historické fotografie města, a která se stala rychle velmi oblíbenou - v současné době má přes 5400 fanoušků.

Zájem o historii v něm vzbudili už jako u dítěte jeho rodiče. Později začal sledovat rubriku, dnes už vlastně konkrurenční, o historii Teplic. Velmi ho zaujala, tak začal shromažďovat informace z různých zdrojů, přidal fotoarchiv a následně celý projekt dospěl až do dnešní podoby.

Feri je také součástí "Platformy B", která pořádá tématické večery v klubu Božák - ať už na z oblasti historie, architektury, nebo hudební vystoupení. On sám hraje na různé nástroje, jeho oblíbeným hudebním stylem je především jazz. Lidé ho mohli vidět hrát na piáno na nádraží, v parku nebo na náměstí. Chce oživit veřejný prostor a nejnověji od Tepličanů zjišťuje, kde a jak by se jim líbilo piáno a šachové stolky nastálo.

autor: hau
Spustit audio