Teplické muzeum představuje polárníka, malíře a kartografa Julia Payera

10. listopad 2015

Do polárních krajin se dnes (10.11.) mohou, aspoň na chvíli, přenést obyvatelé Teplic. U příležitosti 100. výročí úmrtí Julia Payera v tamním muzeu začíná výstava o jeho životě. Byl kartografem, polárníkem i malířem. Autoři se snažili výstavu ozvláštnit a co nejvíc návštěvníkům přiblížit, co Payer zažíval.

Při přípravách redaktorku Gabrielu Hauptvogelovou zaujalo například pódium. „Je to v podstatě model alpského vrcholu, odkud budou návštěvníci shlížet dalekohledem na panorama Adamelských alp. Budou si tam číst z Payerových zápisků, jak ty výstupy na jednotlivé hory vypadaly.

Payer na návštěvníky bude i mluvit. Jak ale přiznává jeden z organizátorů výstavy Jakub Mráček, nebude to příliš autentické.

„Jednak bude mluvit česky, aby tomu našinec rozuměl, a pak to bude stylizovaný text, který bude návštěvníky vítat a provázet je výstavou. Hlavně to ale bude mluvící busta, která bude oživena dataprojektorem a reproduktorem.“

Julius Payer se proslavil především svými polárními výpravami. Při expedici začátkem 70. let 19. století objevil souostroví, které pojmenoval Země Františka Josefa. Nezapomněl ani na rodné město - je tam třeba Teplický záliv nebo Šanovský ostrov. Výpravy podle Mráčka připomenou panely.

Podle Payerova obrazu „Vlečení lodi“ ztvární nadšenci před vernisáží živý obraz

„Taky se ale díváme víc na kontext - na to, jak Země Františka Josefa vypadá dnes, co polárníci na výpravách zažívali, citujeme dobových pramenů. Z exponátů tu budeme mít fotografie Země Františka Josefa a ze Špicberků. Budeme tu mít přírodniny z té oblasti - vycpaného papuchálka, tuleně a autentické sobí paroží. Pak tu budeme mít několik historických přístrojů, které používali k navigaci, třeba velký lodní kompas, nějaký výškoměry apod.“

Většina autentických přístrojů, které Payer se svými kolegy na výpravách měl, je ve vlastnictví Vojenského muzea ve Vídni. Vystavované exponáty jsou ale funkční historické přístroje, které odpovídají těm Payerovým.

Julius Payer byl i malíř, proto mohou návštěvníci na výstavě uvidět i některá jeho díla

„Jeden obraz z muzejních sbírek, to je známé "Vlečení lodi". Z těch soukromých sbírek máme "Objevení Vojčekova ostrova". Pak máme neznámý obraz, který ještě nebyl nikdy vystaven. To je obraz pravděpodobně starého námořníka. Ten obraz nezkoumali ani kunsthistorici, takže se možná na výstavě i dozvíme, kdo nebo co přesně na tom obraze je. Budou tam díla i jiných malířů, kteří zpracovávali buď polární témata, nebo témata námořních katastrof,“ upřesňuje Eva Klášterková z Regionálního muzea.

Ještě před dnešní vernisáží půjdou nadšenci na běžkách až k muzeu a před samotným zahájením výstavy ztvární živým obrazem "Vlečení lodi", který Julius Payer namaloval v roce 1898.

autor: hau
Spustit audio