Terezín chce lákat nové obyvatele na byty

3. červenec 2003
Zprávy

Až o čtvrtinu by se do tří let mohl zvýšit počet obyvatel dvoutisícového Terezína. To v případě, že by se tamní radnici podařilo realizovat projekt na přestavbu opuštěných vojenských objektů na byty. Terezín nechce být mrtvým městem. Taková hrozba se nad ním vznášela zvláště v době, kdy z města odešla armáda. Některé z opuštěných vojenských objektů už město získalo bezúplatným převodem a pronajímá je k dalšímu využití.

Radní ale vědí, že skutečné oživení města souvisí s přílivem nových obyvatel a tudíž s bytovou otázkou. Starosta Jan Horníček předpokládá, že do 15. července radnice odevzdá projekt na to, aby v Terezíně vzniklo 200 až 250 bytů. Na jednu bytovou jednotku je možné získat státní dotaci ve výši zhruba 550 tisíc korun. Pak by ale byty musely být zkolaudovány do tří let, což by mohlo znamenat příchod čtyř až pěti set nových obyvatel. S přílivem obyvatel by se zvýšila i kupní síla a příznivě by to ovlivnilo podnikatelské aktivity a vlastně další rozvoj města.

Starosta Horníček už má představu, kde by nové byty mohly být:"Jednalo by se o část areálu Žižkových kasáren a druhým velkým objektem by byl Bastillon 4, jsou to kasárna u děla, někdo tomu zde říká na základně." Část lidí záměru fandí, část je považuje za nesmyslné. Horníček dodává, že úpravy a využití zmíněné základny by vyřešilo i jiné problémy:"Kdyby tam dneska každý přišel a viděl, že se Terezín a jeho autopark stává vrakovištěm kraje, tak ta představa, že by se zbourala zeď směrem k pomníku s dělem, kde by se uděla velký park a tento objekt by se otevřel a v přízemí by byly garáže, jedna či dvě restaurace a pět bezbariérových bytů a v prvním a druhém patře další byty, tak by to bydlení bylo zvláštní a v něčem neobvyklé."

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio