Terezín má za sebou 6 let oprav. Teď začíná lákat turisty na historii i studenty na vzdělání

10. srpen 2015

Půl miliardy korun. Téměř tolik stály opravy budov v Terezíně na Litoměřicku, které jsou teď po šesti letech hotové. U konce je tak první fáze programu „Terezín - oživení historických památek" placená z evropských peněz.

Po odsunutí armády v roce 1996 se počet obyvatel snížil z osmi tisíc na dva a pro město to byl výrazný zásah do ekonomiky. Terezín se proto zaměřil na rozvoj cestovního ruchu, vzdělání a kultury. Hlavně turismus je pro město zásadní, protože do Památníku přijíždějí statisíce lidí ročně.

„Ty značky jsou velmi užitečné. A jsou v angličtině. Je to velmi dobré a informativní,“ chválí Silvia z Austrálie informační mapu o Terezíně, která je hned vedle, v tuto chvíli už bývalého, informačního centra na náměstí.

Při rozsáhlých opravách vzniklo nové centrum pro turisty, které je hned za vjezdem do města směrem od Prahy. Jiří Hofman člen sdružení Terezín město změny, které opravy řídilo, říká, že nově je taé centrum v objektu Retranschementu 5 u litoměřické brány, jejíž okolí bylo také opraveno.

„Na stejném místě je také muzeum Terezína, kam můžete zajít a seznámit se s historií Terezína – od stavby pevnosti v 18. století až po počátek 2. světové války. Odtud také startují komentované prohlídky do opevnění a do podzemí.“

Jiří Hofman dodává, že právě toto místo je pro turisty dobrým výchozím bodem pro cestu k dalším nově opraveným budovám, které vyjmenovává a popisuje některé jejich budoucí využití.

„Odtud pak budou moci turisté jít dál do města, kde bude dělostřelecké muzeum, expozice věnovaná starým řemeslům, kasárna, kde bude vidět život vojáků v pevnosti, jízdárna a tak podobně.“

Budovy ale budou využívat i partneři projektu. Těmi jsou Město Terezín, Občanské sdružení přátel historie města Terezín, Klub vojenské historie a také Vysoká škola aplikované psychologie.

Podle Jiřího Hofmana muselo sdružení na opravy vyhlásit celkem 47 výběrových řízení a absolvovalo 14 kontrol.

„Cílem je, aby ten projekt byl životaschopný a po 5 letech neskončil. My máte teď těch 5 let na rozjezd. Během té doby se musíme dostat do povědomí turistů a po těch 5 letech bychom měli fungovat jako samostatná složka.“

Sdružení Terezín město změny tak musí Evropské unii dokázat, že peníze investovalo správně.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio