Termín pro dokončení převodů aut se blíží. Na registrech vozidel se mohou tvořit fronty

26. březen 2015

Řidiči nejen na severu Čech, kteří si na registru vozidel uschovali značky, protože například nejezdí, nebo ti, kteří koupili v minulosti auto a stále ho na sebe nepřepsali, musí zpozornět. Podle nových pravidel už totiž není možné nechávat auto nepřepsané, tedy v tzv. polopřevodu. Stát tím chce pročistit registr vozidel od nepoužívaných aut.

„Problémy to nezpůsobovalo jenom státu, ale hlavně těm lidem. Oni už ho neměli, ale stále bylo papírově napsané na ně,“ říká Tomáš Neřold z Ministerstva dopravy. Právě určení majitele bylo v minulosti problémem.

„V průběhu té ohlášky se mohlo stát, že auto několikrát změnilo majitele, mě se stalo, že jsem dohnala až 18 majitele auta,“ říká vedoucí ústeckého registru vozidel Iva Fidlerová. Nemělo by tak docházet k tomu, že auto uvízne v tzv. polopřevodu, tedy ve fázi, kdy ho starý majitel prodal a odhlásil a nový ještě nepřihlásil.

„Máme velkou spoustu vozidel, která nemají majitele. Majitel ho prodal a nový ho ještě nepřihlásil. Dneska už to není tak, že máme auto v převodu a musí přijít starý i nový majitel a vozidlo na sebe přihlásí,“ doplňuje paní Fidlerová.

Změna se ovšem netýká pouze majitelů vozů, kteří své auto prodávají. Na registr vozidel se musí také dostavit řidiči, kteří mají auto tzv. v depozitu - tedy, že odevzdali do úschovy registrační značky.

„Pokud doba dočasného vyřazení dosáhla 18 měsíců, tak musí vlastník do konce roku nahlásit, kde auto stojí a jak ho hodlá využívat. Pokud se tak nestane, tak se auto vyřadí a už ho nebude moci využívat,“ říká Markéta Lakomá z děčínského magistrátu.

autor: bach
Spustit audio