Těším se na reakce – říká o svém novém Ježíši na opravený kříž krásnolipský kovář

19. únor 2017

„Já vůbec nevím, jak to popsat, to se musí vidět,“ vysvětluje u sebe v kovárně v Krásné Lípě novou siluetu Ježíše na kříži umělecký kovář Míla Petrášek. Obrys Ježíšova těla je z nerezové oceli. „Tady sem jsem udělal stylizovaný šátek na hlavě.“

Na sochu pro obnovený takzvaný Hessův kříž, který se nachází v Dlouhém Dole, se přišel podívat také nezávislý krásnolipský starosta Jan Kolář. „Je to trošku moderna, ale myslím, že je to citlivě zpracované téma,“ říká.

Kristus v podání Miloslava Petráška připomíná secesní šperk, kovář se ale negativních reakcí neobává. „Já se na reakce těším. Kdyby nebyly žádné negativní, tak by to znamenalo, že si toho díla nikdo nevšimnul,“ říká Petrášek.

Po týdnech práce už mohou obdivovat dílo i turisté, kteří prochází Dlouhým Dolem, Všimnout si ho už stačili také místní - jako Antonín Provazník. Jeho chalupa stojí v těsném sousedství obnoveného kříže. „Ta moderna to tak trošku ruší, je to něco jiného, už to nemá s původním posláním nic společného.“

Moderní podoba Ježíše

Z netradičního pojetí Hessova kříže v Dlouhém dole není velmi nadšená ani Natálie Belisová, která se už několik desítek let věnuje památkám na území Děčínska a Šluknovského výběžku.

„Já mám z novotvarů jedinou obavu. Kříž zase začne volat o pomoc a lidé se budou snažit uchránit ten novotvar, čili vznikne nový typ památek takový, jaký tu nebýval,“ míní Belisová.

Drobných sakrálních památek je na území Krásné Lípy hned několik desítek, polovina patří městu a polovina soukromníků. Loni dalo město na jejich opravy asi půl milionu korun, letos se chystá opravit dalších pět kapliček nebo křížků.

autor: dap
Spustit audio