Tisíce balíků denně musí před Vánocemi doručit pošťáci a kurýři v Ústí nad Labem

14. prosinec 2017

V celém Česku pomalu vrcholí předvánoční nápor na doručování zásilek. Nejinak je tomu v Ústeckém kraji. Kurýři a pošťáci denně rozvezou tisíce balíků. Lidé totiž stále častěji nakupují zboží na internetu. Nejvíc práce tak mají během adventu právě pracovníci přepravních společností a pošty.

„V normálních měsících zpracuje České pošta denně asi 150 tisíc balíků. Na Vánoce je běžný počet 300 tisíc. Tady, v Ústí nad Labem, se ve vánočním období zpracuje a doručí 8 až 11 tisíc balíkových zásilek denně,“ popisuje Jakub Dařílek z třídírny České pošty v Ústí nad Labem.

Vedle pošťáků rozváží balíky také soukromé společnosti. Mezi nimi například také firma DPD. Předvánoční čas je pro tyto pracovníky náročným obdobím. Firma se tak snaží například kurýrům ráno na depu připravit i snídani. Společnost DPD přepraví ročně na 20 milionů zásilek. Na depo v Chlumci na Ústecku tak připadá doručení víc 1 200 000 balíků a zásilek.

Situaci s doručováním před Vánocemi shrnuje stručně řidič společnosti PPL Jiří Veselý: „Máme velký frmol. Vždycky od 17. listopadu je to nejhorší. Pak se to veze až do vánoc.“

A kdy nejpozději objednat zboží, aby zákazník dostal balíček do Štědrého dne? „Česká pošta doporučuje svým zákazníkům, aby podali zásilky, a to nejen balíkové, do 19. prosince, tak, abychom měli čas vše řádně doručit,“ vysvětluje Martin Blovský z České pošty.

Společnost DPD pak doporučuje pro jistotu objednávat zboží nejpozději do pátku 15. prosince, kvůli jistotě doručení do Vánoc.

autor: bach
Spustit audio