Tisíce bytů v Mostě zamořily štěnice, prostředky na jejich hubení Brusel zakázal

26. duben 2017

Most má problém se štěnicemi, zamořeno je až 60 procent domů města, píše Mladá fronta DNES. K vyhubení parazita přitom nejsou na trhu běžně dostupné čisticí prostředky a k jejich likvidaci je třeba profesionálního zásahu. Hygienici ale nemají přístup do soukromých obydlí, celkový přehled o zamoření štěnicemi proto v Česku v podstatě neexistuje.

„Zamořeno by mohlo být až šedesát procent domů z celého města,“ odhaduje pro MF Dnes Petr Prokeš, mluvčí Stavebního bytového družstva Krušnohor, které v Mostě spravuje tisíce bytů. Zvýšený výskyt parazita sajícího v noci krev zaznamenali i v Libereckém kraji, Plzeňsku nebo Brně.

Štěnice přitom nesouvisí pouze se špatnou hygienou nebo sociálním ubytováním, člověk si je může odvézt i z dovolené v luxusním hotelu, odolný hmyz se totiž udrží na dřevěných roštech postelí, v sedačkách a štěrbinách zdí. Šířit se mohou také vyklepáváním koberců a dek z balkonů patrových domů.

Centrální přehled ani mapa výskytu neexistuje

Jak upozornil deník, dříve pracovníci krajských hygienických stanic údaje o výskytu štěnic zaznamenávali, do soukromých domů však nemají přístup. Proto neexistuje centrální přehled ani žádná mapa výskytu, jako je tomu například u klíšťat.

„Ještě před pár lety byly na trhu účinné prostředky na hubení štěnic, ale jejich použití Brusel zakázal s ohledem na jejich toxicitu a kvůli ochraně životního prostředí,“ dodává vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci František Rettich.

Za dramatický nárůst výskytu parazitů může i jejich velká odolnost a málo zodpovědný přístup ze strany některých majitelů ubytoven. Svépomocí se totiž štěnic zbavit nejde, nutné je profesionální hubení.

Spustit audio