Trojice mužů na Teplicku nakradla věci za víc než milion. Policisté jim zatím dokázali 11 krádeží

25. duben 2017

Fotoaparáty, kola, nářadí, nábytek a spoustu dalších věcí za více než milion korun ukradla od konce loňského roku trojice mužů na Teplicku. Policisté je zadrželi a zatím jim prokázali jedenáct krádeží. Část ukradených věcí našli při domovních prohlídkách nebo u lidí, kteří je od zlodějů koupili. Hlavním strůjcem byl kriminalistům dobře známý recidivista.

Na stopu 18krát trestaného 38letého muže policisty informace z podsvětí a propojení krádeží potvrdily také vyhodnocené stopy. „Věděli jsme, s kým máme tu čest. Tenhle člověk na sebe začal nabalovat komplice, ovšem nezávisle na sobě mezi sebou,“ přiblížil kriminalista Jiří Honák.

Tomuto muži prokázali policisté spojení se všemi 11 krádežemi. Protože měl jenom kolo, k některým si přibíral buď 42letého recidivistu, nebo zatím netrestaného 25letého muže. V půlce března je dopravní hlídka kontrolovala krátce po vykradení kavárny v Duchcově.

„Zhruba hodinu předtím, než došlo k nahlášení vloupání, byl dotyčný kontrolován v motorovém vozidle s novým spolupachatelem, který nebyl v minulosti trestán. Věděli jsme i, že to bude pak slabý článek v době realizace…“ popsal vyšetřovatel Tomáš Hamsa.

Strůjce krádeží se pak koncem března pokusil už podruhé s nejstarším komplicem dostat do prodejny nářadí na Masarykově třídě v Teplicích. Poté, co se jim nepodařilo vypáčit dveře, chtěli tam podle Jiřího Honáka vniknout bočními garážovými vraty.

Místo posledního vloupání a nástroje pachatelů

„Ve vedlejší ulici se vloupali do motorového vozidla, ze kterého odcizili hever a další věci. Tím heverem se pak pokusili ty vrata roztáhnout. To se jim taky nepodařilo, tak našli betonové závaží, které se používá na drahách, a tím prohodili spodní část vstupních dveří,“ popsal Jiří Honák.

Zloději vykradli pokladnu a připravili si nářadí, které odnesou. Zastihl je ale pracovník soukromé bezpečnostní agentury a policistům dal popis utíkajících pachatelů.

„Policii se pak v blízkosti podařilo kontrolovat osobu, která odpovídala popisu pachatele. Samozřejmě že měl vymyšlenou legendu, že tam je náhodně a čeká na kamaráda, nicméně u něj našli a zajistili část odcizených peněz v nominální hodnotě 100 a 200korunových bankovek. Část z nich byla zakrvácená, protože se pachatel na místě poranil,“ popsal dopadení 38letého muže Jiří Honák.

Tento pachatel jako jediný skončil ve vazbě a hrozí mu až osmileté vězení, stejně jako dalšímu obviněnému recidivistovi. Nejmladší zloděj může jít do vězení až na pět let.

autor: hau
Spustit audio