Turisté v národním parku České Švýcarsko by měli být opatrní. Kácejí se tam stromy

10. říjen 2016

V národním parku České Švýcarsko musí být turisté v těchto dnech opatrní. Dřevorubci tam kácí nebezpečné stromy. Pracují třeba v lokalitě Dolský mlýn u Jetřichovic nebo na Tokáni. Kácení nařídila správa národního parku.

Správa národního parku se o turisty bojí, proto nechává vykácet na Tokáni kolem dvacítky vzrostlých stromů a dalších šest prořezat. Dřevorubci začali kácet v národním parku nebezpečné dřeviny, některé z nich mají i dva metry v průměru.

„Je to jeden z velmi výjimečných případů, kdy se u nás v národním parku dotkneme buku. Děje se tak z bezpečnostních důvodů, a ty stromy byly pečlivě vybrány,“ vysvětluje mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Dolský mlýn i Tokáň jsou oblíbenými cíli turistů. Právě proto volila správa NP České Švýcarsko termín mimo sezonu a v průběhu týdne. „Pracují tu školení lidé, kteří si dají pozor, aby tam, kam spadne strom, nikdo nestál,“ dodává Salov.

Kácení na Dolském mlýně sice nevyžaduje lezení na obrovské buky, kácí se tam vejmutovka a smrky, lehké to tam ale dřevorubci také nemají.

„Tam je potřeba odstranit i stromy, které jsou nad tou památkou…. Je to dost specifické. Pracovníci si proto musí počínat velmi obezřetně,“ uzavírá Tomáš Salov.

Správa národního parku předpokládá, že dřevorubci budou stromy likvidovat ještě zhruba týden. Celá akce pak bude park stát zhruba 200 000 korun.

autor: dap
Spustit audio