U soudu se opět projednával případ vítání občánků v Ústí nad Labem

7. prosinec 2015

U Okresního soudu v Ústí nad Labem dnes (7.12.) v kauze vítání občánků vypovídali znalci obžaloby i obhajoby. Bývalému primátorovi Vítu Mandíkovi a bývalému radnímu Josefu Macíkovi hrozí za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby až deset let vězení.

Znalecké posudky, týkající se předražení zakázky se rozcházejí. Za uskutečněné akce a její propagaci dostala agentura Darothore 1,45 milionu korun. Podle znalce obžaloby Petra Kubíčka se vše dalo pořídit za 400.000 korun plus marže - tu dnes navýšil z 10% na 30% - to znamená, že podle něj byla akce o 930.000 korun předražená.

Pokud by celé vítání občánků organizovali úředníci, bylo by podle něj i s pronájmem prostor v kulturním domě vše levnější. Uvedl, že vycházel z vyúčtování akcí firmy Darothore. Nedokázal ale odpovědět na to, s čím jednotlivé položky porovnával, pokud uváděl, že jsou vyšší.

Znalec obhajoby Jiří Kužel se zaměřil na autorská práva - především na práci grafika billboardů, pozvánek a přípravu scénáře akcí - podle jeho posudku vyplacené peníze odpovídající autorskému vkladu agentury Darothore.

U soudu vypovídal například i bývalý tajemník magistrálu Leoš Nergl, který popisoval proces, jakým způsobem se o zakázkách rozhoduje.

Zajímavé bylo i vystoupení majitele reklamní agentury Jiřího Dlouhého, jehož firma byla vítězem 1. kola výběrového řízení, které pak ale bylo zrušeno. Druhého kola se jeho reklamní agentura nestihla zúčastnit.

Na otázku, jestli by náklady na tuto akci byly 400.000 korun, odpověděl, že v žádném případě. Podle něj by byly náklady mnohem vyšší. V tom se shodl i s jednatelem grafického studia 071 Viktorem Holým, které se také o zakázku původně ucházelo.

Soudní proces bude pokračovat 22. února – soud totiž ještě musí dovyslechnout znalce obžaloby Kubíčka, protože nebyl čas, aby mu kladl otázky i druhý obhájce a obžalovaní - měl totiž naplánovaný lékařský zákrok. Soud také musí vyslechnout i dalších pět svědků.

autor: hau
Spustit audio