Úklid Předlic začíná! Starousedlíci uklidí část nepořádku na veřejných prostranstvích

30. březen 2017

Vznikající sdružení „Amare Předlice“ sdružuje především starousedlíky této části Ústí nad Labem. Chtějí si zlepšit život, mít větší vliv na to, co se v Předlicích děje a vylepšit pověst této čtvrti. Obvodní radnice jejich iniciativu vítá. Začít chtějí s úklidem nepořádku. Odpad je v Předlicích totiž nejen na mnoha dvorcích, ale i na veřejně přístupných místech.

O problémech Předlic diskutovala dvacítka lidí. Kromě nepořádku je trápí lhostejnost často se měnících obyvatel i lhostejnost města – stěžovali si třeba na rozbité chodníky i propadající se vozovky.

Skupina starousedlíků proto zakládá spolek „Amare Předlice“, aby situaci změnila.

„Bojujeme o to, aby nám tu zřídili hřiště pro děti, aby se tu děly nějaké zajímavé akce, aby tu fungoval kostel jako dřív… Máme toho hodně,“ řekla Veronika Kmetzová.

Lidé ze sdružení chtějí naléhat i na další obyvatele Předlic, aby skončili s vytvářením nepořádku a dali tuto nechvalně známou čtvrť společně do pořádku.

Předlice v Ústí nad Labem

„Doufejme, že úklid veřejných prostranství bude mít smysl. Budeme dupat na naše obyvatele, aby se tady ten bordel nešířil. Chceme tu žít v čistotě a nechceme, aby si na nás všichni pořád ukazovali jako na ghetto,“ vysvětlila myšlenku sdružení Amare Předlice Kmetzová.

Oproti tomu paní Edita je skeptická a do úklidu se nezapojí. „Já to uklidím a za hodinu tam bude ten bordel znova, s tím nic neuděláte. V minulosti jsme zkoušeli uklízet bývalé garáže, ale ostatní se nám vysmáli, že tam uklízíme. Mohlo by to tu fungovat, ale nesmělo by se sem každý týden stěhovat 20 rodin, se to tady střídá jak na běžícím páse,“ vysvětlila své důvody paní Edita.

Úklid Předlic začíná!

Veronika Kmetzová se nevzdává a dnes začne s každým, kdo se přidá, uklízet v Prostřední ulici: „Je tam takový palouček, kde se ženské scházejí s dětmi. Sedí tam na patníku a děti běhají v bordelu. Naproti tomu paloučku je ještě jedno místo, které patří městu, tam je větší bordel.“

Radnice centrálního obvodu pomůže přistavením kontejneru na odpad.

Místostarosta Karel Karika z hnutí PRO! Ústí iniciativu místních obyvatel vítá: „Hlavně aby jim nadšení vydrželo. Domluvili jsme se na nějaké odpočinkové zóně, která by měla vzniknout na křižovatce ulic Beneše Lounského a Marxovy. My tam dodáme lavičky a nějaký ten koš…“

Obvodní radnice se zaměří víc i na nepořádek. Podle místostarosty Kariky mohou majitelé pozemků očekávat výzvy k úklidu, případně pokuty.

autor: hau
Spustit audio